MonPlaneta
Barcelona acollirà el primer festival de cinema amb IA d’Europa

El campus del Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra, a Barcelona, acollirà el primer festival de cinema amb intel·ligència artificial (IA) que es fa a tota Europa. Anomenat +RAIN Film Fest, se celebrarà el proper dimecres 14 de juny, al llarg de tot el dia, i les inscripcions per assistir-hi estan obertes des de fa pocs dies a la seva pàgina web.

Tres seccions per donar una visió àmplia del paper de la IA en la creació

El certamen oferirà activitats que volen apropar a les narratives generades amb IA, les seves possibilitats i també les implicacions ètiques, estètiques i polítiques del seu ús. Partint de l’experimentació pròpia dels processos de creació i de recerca amb una tecnologia emergent, el +RAIN vol debatre amb experts i autors i veure pel·lícules i assistir a actuacions audiovisuals i musicals generades amb IA.

La mostra s’ha dividit en tres seccions obertes per a totes les persones interessades amb inscripció prèvia: RESEARCH, amb conferències i taules rodones al matí; FEST, una tarda de cinema; i LIVE, els concerts que tindran lloc al vespre. Pel que fa al festival en sí, a més, els propers dies s’anunciaran les pel·lícules seleccionades d’entre les 48 candidatures rebudes de 15 països diferents i també els noms del jurat internacional que atorgaran els premis.

La intel·ligència artificial és cada cop més present a la nostra vida i els projectes que s'han presentat els darrers anys estan sorprenent tot el món | UPF
La intel·ligència artificial és cada cop més present a la nostra vida i els projectes que s’han presentat els darrers anys estan sorprenent tot el món | UPF

Ètica, creativitat i autoria en la IA

Pel que fa a les seccions del +RAIN, de 9:00 a a 13:30 RESEARCH oferirà xerrades sobre la IA en la creació de continguts, amb ponències i taules rodones sobre el futur d’aquesta tecnologia en el sector i quin impacte hi tindrà. Aspectes com la capacitat narrativa de la IA, el seu ús ètic, la creativitat, l’autoria i la mateixa definició d’aquest concepte hi seran tractats, amb experts com Joanna Zylinska, que parlarà de la ‘creativitat’ de les màquines; o Andrea Guzmán, que reflexionarà sobre com parlem de la IA. Els aspectes ètics també hi tindran part i també hi intervindran desenvolupadors d’eines com Cristóbal Valenzuela (Runway) o Víctor Pérez (Krea).

Una mostra de les possibilitats estètiques d’aquesta tecnologia

De 16:30 a 20:00, la secció FEST durà a la UPF films generats amb IA seguits de debats amb els seus autors, que explicaran els processos de creació, les eines generatives emprades i també es miraran d’identificar les possibilitats estètiques de l’ús experimental d’una tecnologia emergent i quines implicacinos poden tenir per al futur del llenguatge cinematogràfic. S’hi mostraran els films seleccionats de la convocatòria internacional del festival i, a més, una selecció de les pel·lícules presentades a la primera edició de l’AI Film Festival de Nova York.

intel·ligència artificial | Cedida
intel·ligència artificial | Cedida

Una cloenda amb música i audiovisuals

Finalment, la secció LIVE proposa, de 20:00 a 23:00, un vespre de música i audiovisuals generats amb IA. Els processos de recerca i experimentació amb aquesta tecnologia per generar música i productes audiovisuals són el punt de partida de les propostes d’aquesta secció, que busca els límits entre disciplines, llenguatges, gèneres i identitats que es veuen ultrapassats en projectes sobre les relacions humà-màquina. Així, hi haurà propostes com ‘Slowly fading into Data’, d’Albert Barqué-Duran o la proposta de ‘live-coding’ d’Anna Xambó. També s’estrenarà ‘transformer’, del grup de recerca Music Technology Group de la UPF, que tocarà Raül Refree, o les propostes dels coneguts Jennifer Walshe o Nao Tokui.

+RAIN Film Fest és un projecte transdisciplinari organitzat pel Departament de Comunicació, el Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions i l’ecosistema Arsenal de la Universitat Pompeu Fabra. Per part de la Universitat, el festival compta amb el suport econòmic i la col·laboració del Consell Social de la UPF i la col·laboració d’UPF Ventures.

Més notícies
Intel·ligència artificial | Pixabay
La intel·ligència artificial podria fer la feina de 300 milions de persones
Un informe de Goldman Sachs afirma que podria ocupar-se del 25% de les feines d'Europa i els Estats Units
Una intel·ligència artificial ha aconseguit escriure resums d'articles científics que són pràcticament iguals que els reals | PIXNIO
Una intel·ligència artificial derrota els científics al seu propi joc
El 'chatbot' aconsegueix escriure resums d'articles d'investigació gairebé indistingibles dels reals
El telescopi GOTO durant la nit, a l'illa de La Palma | GOTO
La intel·ligència artificial ajudarà a cercar vida extraterrestre
Els projectes que busquen civilitzacions alienígenes es doten d'algoritmes d'aprenentatge automàtic per processar les dades
Gràcies a Ithaca, textos grecs antics poden ser identificats i completats amb molta més facilitat | DeepMind
Una intel·ligència artificial data, desxifra i localitza textos antics
Aquesta eina de DeepMind fins i tot pot ajudar els historiadors a completar inscripcions parcialment perdudes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa