MonPlaneta
Una intel·ligència artificial data, desxifra i localitza textos antics
  • CA

La companyia DeepMind, la filial dedicada a la intel·ligència artificial d’Alphabet (Google) ha anunciat la creació d’un model d’aprenentatge automàtic que pot datar, desxifrar i localitzar textos antics. De fet, segons expliquen des de l’empresa, el programa fins i tot és capaç de fer suggeriments sobre quines lletres o paraules falten en un text, escrit, per exemple, en grec clàssic.

Els textos antics gairebé mai són descoberts sencers ni en bon estat, i la seva restauració pot ser un procés molt complicat. A més, com que moltes vegades estan escrits en roca o metall, la datació per radiocarboni no funciona per saber exactament quants anys tenen. Per compensar això, els investigadors busquen elements de la forma o el contingut del text que tinguin semblances amb algun altre de què se’n tingui més informació, per ajudar-los a saber de quina època és.

Ithaca pot ser molt útil per analitzar textos com el d'aquesta estela de pedra trobada a Delfos | Wikimedia Commons
Ithaca pot ser molt útil per analitzar textos com el d’aquesta estela de pedra trobada a Delfos | Wikimedia Commons

Aquest procés, però, no només és llarg i complicat sinó que, a més, requereix una capacitat d’anàlisi i d’identificació de patrons que és possible que un humà no tingui. Aquí és on entra ‘Ithaca’, el darrer software de DeepMind, que ha estat presentat en un article a la revista ‘Nature’ i que no només pot aventurar en quin moment va ser escrit sinó, també, on el devien escriure.

El programa es va entrenar amb una base de dades de gairebé 80.000 inscripcions gregues, a què es va afegir tota la informació de què es disposava sobre el seu origen, antiguitat, etc. Així, Ithaca va poder buscar patrons enmig d’aquesta quantitat enorme d’informació i crear models matemàtics complexos que li permeten, quan se li fa analitzar un text, establir-ne una data, un origen i fins i tot proposar quines paraules hi falten, en cas que estigui malmès.

El programa es pot entrenar perquè faci la mateixa feina amb altres llengües i alfabets a més del grec | Pxhere
El programa es pot entrenar perquè faci la mateixa feina amb altres llengües i alfabets a més del grec | Pxhere

Les proves a què s’ha sotmès el programa indiquen que la seva capacitat ‘predictiva’ de lletres que falten té una precisió del 62%, que arriba al 71% en el cas de la identificació de l’origen geogràfic (amb 84 regions diferents) i a un marge d’error de 30 anys pel que fa al moment en què va ser escrit un text. Això vol dir dues coses: la primera, que no podria treballar sense l’ajuda d’un expert humà. La segona, que l’humà que pugui comptar amb aquesta eina tindrà un avantatge molt gran.

Ithaca, de fet, és el segon intent de crear aquest tipus de software després de Pythia, que va ser presentat el 2019 i que, tot i que molt més rudimentari, va ajudar a datar algunes inscripcions de l’Acròpoli d’Atenes. Ithaca, però, pot anar molt més enllà del grec, ja que se’l pot entrenar en qualsevol altra llengua o alfabet i també amb tot tipus de suports físics, obrint tot un món nou pels investigadors de la història antiga.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa