Un equip d’investigadors de la Universitat de Chicago, als Estats Units, ha aconseguit predir els moviments del cos ‘llegint’ les ones cerebrals. En un article publicat a ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, els científics mostren com els resultats del seu nou experiment demostren que el cervell va servir l’organització espacial de les ones d’alta freqüència d’activitat neuronal en el moviment, un fet que pot ajudar a crear millors interfícies cervell-màquina. Una gran esperança per a les persones que han vist limitada la seva mobilitat per diversos problemes mèdics.
La distribució espacial també és important
Les ones d’activitat neuronal que es propaguen pel cervell fa temps que es coneixen però, en general, s’associen a estats com ara la vigília o el son. Aquest treball és el primer que mostra que, seguint la seva organització en l’espai, es pot anticipar a quins moviments corresponen, descodificant la informació motora del cervell.

Els investigadors van enregistrar l’activitat d’uns elèctrodes implantats al còrtex motor primari d’uns macacos mentre duien a terme un exercici que incloïa fer-los moure un ‘joystick’. Després, van revisar els patrons d’activitat del cervell mentre ho feien, especialment les ones d’alta freqüència, que van veure com es propagaven a través de l’activitat en diverses direccions de centenars de neurones. Unes direccions que, pel que van observar, es basaven en la direcció en què el macaco empenyia el ‘joystick’.
Una nova porta a controlar màquines amb la ment
Aquests resultats, doncs, permeten mirar les funcions del còrtex motor d’una altra manera, ja que no només es tracta de quines neurones s’activen i de quina manera sinó que l’organització espacial d’aquestes ones d’activitat també duen una informació molt important. Aquestes dades, però, no són fàcils d’aconseguir, ja que els científics van haver de desenvolupar un mètode informàtic que ‘netegés’ el ‘soroll’ neuronal per tal de mostrar la informació que els interessava.

El procediment emprat també és molt important
Aquesta mena de ‘descodificador’, de fet, també és un element molt important en aquesta recerca. Si el descobriment es vol aplicar en interfícies cervell-màquina, serà essencial per processar la informació en temps real i fer que els sistemes que es desenvolupin a partir d’aquest nou coneixement del funcionament de les neurones siguin el màxim d’eficaços i eficients.
En qualsevol cas, la investigació en aquest camp continuarà, per mirar d’aprofundir en el coneixement d’aquest indicador de què està fent el cervell en cada moment. Si s’aconsegueixen ‘llegir’ moviments cada cop més complexos, les seves possibles aplicacions també creixeran exponencialment.