MonPlaneta
Un nou implant cerebral aconsegueix llegir paraules directament de la ment

Dos equips d’investigadors nord-americans han aconseguir dissenyar un implant cerebral que pot ‘llegir’ paraules directament de la ment. Aquest avenç, presentat en una conferència a trobada anual de la Societat Americana de Neurociència, podria permetre que persones amb problemes com ara la paràlisi es poguessin comunicar, traduint el discurs intern en senyals externes. Un avenç sorprenent que mostra el gran potencial d’aquests dispositius.

Una solució basada en el discurs intern

A dia d’avui, les persones que tenen problemes per comunicar-se fan servir aparells que requereixen algun tipus de moviment, encara que sigui dels ulls, per funcionar. Malauradament, no tothom és capaç d’això, i és per aquesta raó que els investigadors s’han fixat en el discurs intern que, com el seu nom indica, només requereix que puguin pensar una paraula per tal de convertir-la en text.

Els implants van ser col·locats a les zones del cervell que controlen el moviment per tal de llegir-ne els impulsos elèctrics  | Fonds de Dotation Clinatec
Implant cerebral | Fonds de Dotation Clinatec

Uns elèctrodes implantats al cervell detecten els senyals neuronals associats a les paraules, que són traduïdes en paraules i emeses per un programa d’ordinador que genera la parla. En la primera prova, feta amb només vuit paraules, es va aconseguir detectar en quina d’elles estava pensant el subjecte d’aquests experiment, un home paralitzat del coll en avall i que era bilingüe. El sistema, de fet, va poder reconèixer les paraules tant en anglès com en l’altra llengua, en aquest cas el castellà.

Possibilitats també per al moviment de les mans

L’implant, a més, identifica les senyals del còrtex parietal posterior, una zona del cervell involucrada tant en la parla com en el moviment de les mans, de manera que fins i tot podria arribar a servir per controlar aparells que les substitueixin en persones que tenen problemes de mobilitat.

Tot i que aquestes tècniques haurien de millorar i fer-se més ràpides i precises, els progressos fets fins ara són molt importants i és possible que, durant els propers anys, en veiem encara més.

Més notícies
Exemplar de nematode

Aconsegueixen llegir la ment d’un cuc

Les senyals del seu cervell permeten saber què acaba d'ensumar, una passa que pot ser important en la investigació mèdica
:  - Mobile
Michel Rocatti ha aconseguit tornar a caminar gràcies a un implant | EPFL

Un home amb la medul·la seccionada torna a caminar gràcies a un implant

És la primera vegada que s'aconsegueix en una lesió tan greu
:  - Mobile

Un home tetraplègic torna a moure’s i caminar gràcies a un exoesquelet controlat amb la ment

Un equip de científics i enginyers francesos li van col·locar un implant per connectar els seus pensaments amb el programa que mou la maquinària
:  - Mobile
El moviment dels bigotis dels ratolins ha estat l'oscil·lador emprat per elaborar aquest estudi | RASBAK

Descobreixen què controla els moviments rítmics del cos

El cervell té circuits per establir els patrons de caminar, respirar, mastegar...
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa