MonPlaneta
La UE vol regular les certificacions de retirada de carboni
  • CA

Aquest dijous, la Comissió Europea va aprovar una proposta de regulació per a les certificacions de retirada de carboni per a les empreses. El sistema, mitjançant el qual la Unió Europea vol posar ordre en un camp molt confús, pot tenir efectes molt positius però, com temen algunes entitats ecologistes, també pot donar cobertura legal a grans operacions de “greenwashing” que frenin la descarbonització real del continent.

“Transparència” i “confiança” per als accionistes i la indústria

En un comunicat, les autoritats comunitàries van assegurar que amb “més transparència” s’aconseguirà alhora “la confiança dels accionistes i la indústria” i, alhora, “evitar el ‘greenwashing'”. Així, segons la Comissió Europea, s’eliminaran projectes inefectius a l’hora de compensar les emissions de carboni i s’establirà un marc de certificació de crèdits de carboni “d’alta qualitat”.

No obstant això, no tothom hi està d’acord, ja que molts grups ambientalistes ja han posat el crit al cel justament perquè, creuen, el sistema permetrà que les empreses es rentin la cara encara millor que fins ara i, a més, podria generar falsos ‘crèdits de carboni’ que en ser venuts, contribuïrien a augmentar les emissions de gasos d’efecte hivernacle de manera totalment legal.

Aquest projecte europeu vol millorar la resiliència i l'adaptació dels boscos mediterranis al canvi climàtic | MixForChange
Plantar arbres fins ara s’ha considerat una manera de compensar les emissions | MixForChange

La UE “aposta fort en retirades sense proves”

La plantació d’arbres, per exemple, que no sempre té l’impacte esperat en la retirada de carboni, podria ser inclosa entre els mètodes acceptats. Les tecnologies de captura i emmagatzematge de CO2, a més, tot i la seva efectivitat, encara no s’han implementat a gran escala i, a més, hi ha qui tem que la tecnologia freni els esforços que s’estaven fent per evitar emetre els gasos d’efecte hivernacle, sabent que després es poden retirar.

En un comunicat de premsa, Lucy Cadena, coordinadora de la campanya Real Zero Europe, que s’oposa a aquesta regulació, afirma que “la UE està apostant fort en retirades sense proves” i recorda que “cada tona de promeses de retirada de carboni futures” són, a dia d’avui, “un endarreriment en la retallada de les emissions”. La campanya compta amb el suport de 200 organitazacions de tot el continent, que temen els efectes que pugui tenir la nova regulació.

Els rotors que capturen aire per extreure'n el CO2 a la central Orca | Julia Dunlop / Climeworks
La captura de CO2 de l’aire és un altre dels mètodes que estudiarà la proposta de regulació | Julia Dunlop / Climeworks

Un certifica de compliment poc detalat

Si s’aprova, els projectes de retirada de carboni podran demanar un “certificat de compliment” d’una empresa externa. La proposta marca els criteris mitjançant els quals s’haurà de verificar aquest compliment, tant sobre la retirada de carboni de l’atmosfera com sobre el seu emmagatzematge. Aquests criteris, per exemple, inclouen la seguretat de poder mesurar amb precisió la retirada i també assegurar que serà a llarg termini.

Tot plegat, però, encara ha de prendre una forma concreta, i és precisament aquesta vaguedat i la manca d’algunes paraules clares i contundents les que preocupen. Així, per exemple, sembla que falta la paraula “permanent” després “d’emmagatzematge”. Els boscos, per exemple, són susceptibles a incendis i, per tant, poden no conservar el carboni durant prou temps. Si es talen i la fusta és emprada per a construcció, en canvi, la captura, i emmagatzematge té un potencial molt més gran. Aquesta darrera opció, precisament, sí que apareix a la proposta de la Comissió Europea.

Una casa de fusta, al Bages, amb la seva propietària i els responsables de la construcció al davant | ACN
La construcció amb fusta pot ser una forma de retirar permanentment el CO2 capturat pels arbres | ACN

A l’espera de les negociacions a Brussel·les

En qualsevol cas, i abans d’esdevenir llei, el Parlament Europeu i el Consell Europeu hauran d’aprovar la proposta. Enmig de tot aquest procés, no només hi ha les diferències entre la Comissió i els ambientalistes sinó, especialment, les intencions de les grans empreses, que han establert tot tipus de sistemes de retirada i emmagatzematge per compensar el carboni que emeten i que, de totes totes, voldran que siguin considerats vàlids.

Més notícies
El ZEM és un prototip d'un tipus de vehicle que 'soluciona' gran part dels problemes ambientals i climàtics | TUEcomotive
Un equip d’estudiants crea un cotxe solar i que a més captura CO2
El prototip, anomenat Zem, podria ser la primera pedra d'una revolució en mobilitat
Un enorme camp de sargassos cultivats podria, segons els seus impulsors, capturar un 2% de les emissions globals de CO2| Seafields
Crearan un ‘camp’ d’algues gegantí per retirar CO2 de l’atmosfera
Amb una mida de 55.000km2, podria capturar milers de milions de tones de carboni cada any
Els trens de mercaderies poden ser una gran oportunitat per capturar quantitats enormes de CO2 | Uwe Schwarzbach
Proposen fer servir vagons de tren per capturar CO2 de l’aire
Això eliminaria la necessitat de fer servir ventiladors, abaratint el procés
Els pollancres modificats genèticament es plantegen com una possible ajuda en la lluita contra el canvi climàtic | Pixnio
Creen arbres de creixement accelerat per retirar CO2 de l’atmosfera
Una companyia nord-americana ha modificat genèticament pollancres per combatre el canvi climàtic

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa