MonPlaneta
La sequera fa intensificar l’aposta per l’aigua regenerada

Com és ben sabut, l’aigua és essencial per garantir la sostenibilitat del planeta tant ara com el futur. El canvi climàtic està intensificant i fent més habituals les sequeres, especialment allà on l’escassedat hídrica és permanent, com a l’arc mediterrani on a més, quan plou, ho fa de manera irregular. Així doncs, ens trobem davant d’un gran repte que, alhora, és un gran incentiu per a la innovació i la recerca de solucions.

Una situació preocupant a Catalunya

Aquest dimecres, 22 de març, és el Dia Mundial de l’Aigua, un bon moment per posar el focus en els canvis que cal dur a terme o accelerar per enfrontar-nos a aquesta situació. A Catalunya la situació és, a hores d’ara, especialment preocupant, amb els embassaments amb reserves del 27% de la seva capacitat, menys de la meitat que fa un any. Si el novembre passat l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ja va decretar l’estat d’alerta a l’àrea metropolitana de Barcelona, a principis d’aquest mes de març va decretar el d’excepcionalitat, amb mesures més restrictives per encarar la situació més crítica dels darrers cinquanta anys.

L’aigua regenerada, una esperança davant d’un dèficit hídric creixent

Es calcula que, a la regió metropolitana de Barcelona, hi ha un dèficit hídric de 60hm3 anuals i que, el 2050, arribarà a 130hm3. Això, és clar, posa en perill l’abastiment d’aigua a les ciutats, la indústria i l’agricultura, i cal actuar davant d’aquest escenari tan complex. Aigües de Barcelona, com a referent global en la innovació al sector de l’aigua, aposta per l’ús d’aigua regenerada, és a dir, aigua depurada sotmesa a un tractament addicional per poder-la tornar a emprar per a diversos usos seguint un model circular. És la manera més sostenible de preservar els recursos hídrics i els ecosistemes aquàtics i evitar l’impacte de les sequeres i de l’escassedat hídrica estructural, donant una nova vida a l’aigua.

El 2022, Aigües de Barcelona ja va regenerar 50hm3 d’aigua, equivalents al consum anual d’aigua d’un milió de persones. Ara mateix, els usos més demanats per a aquesta aigua regenerada són com a font per a l’estació de tractament d’aigua potable (ETAP) de Sant Just Desvern, els usos ecològics com el manteniment del cabal del riu Llobregat o la injecció als aqüífers per evitar la intrusió salina, a més dels usos agraris com el reg del Parc Agrari del Baix Llobregat, el Canal de la Infanta o el Rec Vell de Sant Vicenç dels Horts.

L’aigua regenerada és la millor solució per fer front a la sequera | Aigües de Barcelona
L’aigua regenerada és la millor solució per fer front a la sequera | Aigües de Barcelona

Projectes presents i futurs

En col·laboració amb l’Administració i els usuaris potencials d’aigua, Aigües de Barcelona està liderant la realització del Pla director d’aigua regenerada metropolità, una peça estratègica clau per al territori, ja que detalla tots els seus usos potencials presents i futurs i els sistemes de tractament i distribució necessaris per fer-los realitat. Tot un treball fonamental per a la resiliència hídrica.

La companyia, a més, ha proposat un projecte que, sota el paraigua dels fons europeus Next Generation, assoleixi la resiliència hídrica de manera sostenible a la regió metropolitana de Barcelona, tenint en compte les necessitats actuals i futures. Amb aquest projecte estructural, es podrien incorporar fins a 150hm3 anuals de nous recursos, garantint la disponibilitat d’aigua a tota l’àrea metropolitana.

Les aliances amb el territori són claus per avançar en aquest nou model més sostenible. N’és un exemple clar el projecte de distribució d’aigua regenerada des de l’estació (ERA) de Riu Sec, a Sabadell, cap a Sant Cugat del Vallès i Cerdanyola del Vallès, una iniciativa d’Aigües de Barcelona i Aigües de Sabadell per encàrrec de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i amb l’impuls de l’ACA, on col·laboren els ajutaments de Sabadell, Sant Cugat i Cerdanyola, a més de diversos usuaris clau. Aquesta iniciativa, mostra de col·laboració públicoprivada, permetrà l’ús d’aigua regenerada per al reg de zones verdes, a més d’usos residencials, instal·lacions esportives i equipaments estratègics com el Parc de la Ciència.

L’aigua regenerada, com la que s’obté a la depuradora del Baix Llobregat, és clau per a la resiliència de les ciutats | Aigües de Barcelona
L’aigua regenerada, com la que s’obté a la depuradora del Baix Llobregat, és clau per a la resiliència de les ciutats | Aigües de Barcelona

A Molins de Rei, Aigües de Barcelona lidera l’estudi de recuperació del paisatge i la biodiversitat dels aiguamolls, que ocupen l’espai d’un antic meandre del riu Llobregat, amb aigua regenerada de l’ERA de Sant Feliu de Llobregat, on es tracta l’aigua de Molins de Rei i d’alguns municipis propers.

La digitalització, una altra eina important

En paral·lel, la digitalització també és una eina potent per millorar la resiliència davant els efectes de l’emergència climàtica. En aquest sentit Aigües de Barcelona impulsa el projecte RESSONA, juntament amb l’Administració, per a la transformació digital de totes les etapes del cicle urbà de l’aigua a l’àrea metropolitana de Barcelona. Amb això se’n vol incrementar la resiliència i, alhora, reduir els impactes climàtics de l’activitat. Una transformació ambiental i social que opta a una subvenció de 10 milons d’euros del PERTE de digitalització del cicle de l’aigua i que es troba en fase d’avaluació per part del ministeri espanyol per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

Així doncs, cal una inversió sòlida i coordinada en infraestructures per millorar la sostenibilitat i la resiliència del territori per tal de garantir el subministrament a les ciutats del futur. Un present on ja hi ha menys aigua requereix noves solucions i aplicar tot el coneixement i disponible, amb la màxima celeritat i impuls col·lectiu, perquè ja no hi ha excuses: és hora d’actuar i de sumar esforços.

Més notícies
L'aigua residual, un cop tractada, pot servir encara per a molt més que per a mantenir el cabal ecològic dels rius | Albert Canalejo
Aigua regenerada, la clau per garantir el subministrament en el futur
L'AMB vol aprofitar-la al màxim i reservar l'aigua prepotable només per a ús domèstic
Polígon nord de la petroquímica de Tarragona | ACN
El sector petroquímic de Tarragona arriba al seu màxim històric de consum d’aigua regenerada
Per primera vegada, l'aigua reciclada supera el 17% del consum total
L’ACA invertirà 5 MEUR en ajuts per potenciar l’ús d’aigua regenerada a nivell municipal
La subvenció pot suposar fins a un 80% del cost total de l'actuació, fins al milió d'euros
Gràcies a les tècniques presentades per la UB es podrà seguir l'impacte de l'estrès per sequera a les plantes de manera ràpida, fàcil i barata
La UB crea eines ràpides i barates per avaluar la sequera a les plantes
Gràcies a elles es podrà fer un seguiment de l'estrès que pateixen a zones remotes o amb menys recursos

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa