MonPlaneta
Proposen fer servir la pols de la Lluna per frenar l’escalfament global
  • CA

Les propostes per lluitar contra el canvi climàtic, sovint, poden resultar d’allò més estranyes. És el cas d’un equip d’astrofísics que, en un article publicat a ‘PLOS Climate’, afirma que minar la pols de la Lluna i enviar-la a l’espai ens pot protegir de la llum del sol i, per tant, frenar l’escalfament global causat pels gasos d’efecte hivernacle, que n’atrapen la calor a l’atmosfera.

Disparar pols lunar a l’espai

Les idees de geoenginyeria no són pas una novetat, i durant anys se n’han fet moltes, però aquesta podria ser la més sorprenent. Bàsicament consistiria en crear un “escut solar” de pols a l’espai, extraient-la de la Lluna i disparant-la a una distància aproximada d’un milió i mig de quilòmetres del nostre planeta, on formarien un núvol enorme que bloquejaria parcialment la llum de sol.

Protegir la Terra des de la Lluna, una idea original que ha estat estudiada per científics

Segons l’estudi, la mida i la composició dels grans de pols que hi ha de manera natural al nostre satèl·lit són els ideals per dissipar-la, molt millors que no pas el carbó i la sal marina, dues de les opcions que havien valorat i que aconseguirien fer que el sol fos fins a un 2% menys brillant. En en el cas de la Lluna, proposen extreure milions de tones de pols, processar-les i carregar-les en un aparell balístic, com ara una ‘rail gun’, per disparar-les a l’espai. Això, a més s’hauria de fer cada any, si es vol mantenir l’efectivitat de l’escut solar.

Un projecte d’una envergadura enorme

Per fer-ho, és clar, caldria un enorme projecte d’establiment de presència continuada i d’operacions mineres a la Lluna, i fins i tot una nova estació espacial que redirigís la pols cap a òrbites on poguessin donar-nos ombra el màxim de temps possible. Així, el mon s’enfonsquiria prou com perquè no s’escalfés al ritme que calculen els científics sense que, a més, això tingués cap efecte mediambiental, a diferència d’altres propostes de geoenginyeria.

Aquest descobriment pot haver eliminat un dels principals impediments per a la colonització de la Lluna | Agència Espacial Europea
Aquest projecte requeriria colonitzar la Lluna i establir-hi mines | Agència Espacial Europea

Una manera de guanyar temps per reduir les emissions

Un cop es comencés a fer això, pero, ja no es podria aturar ja que, si l’escut desaparegués de cop, el món s’escalfaria ràpidament. Els científics responsables d’aquesta proposta, però, també deixen clar que no és una solució definitiva sinó una manera de guanyar temps per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, retirar els que ja hi ha a l’atmosfera i, així, poder deixar de necessitar un escut solar per evitar una catàstrofe.

Més notícies
Fer que l'estratosfera reflectís més llum solar refredaria la Terra però tindria efectes secundaris que cal conèixer bé
Un equip internacional estudia l’ús de la geoenginyeria per refredar la Terra
És l'avaluació més rigorosa i a fons feta fins ara d'aquesta possible eina per frenar l'augment de les temperatures
L'experiment ha donat resultats molt positius a l'hora de revertir l'acidificació del mar, un dels efectes de les emissions de CO2 d'origen humà | Wade McGillis / Universitat de Notre Dame
És possible reduir l’acidesa dels oceans i retirar CO2 alhora
Un experiment als Estats Units obté resultats molt positius
La geoenginyeria solar pot reduir l’impacte de l’escalfament global en els cultius
Retornar la llum del sol a l'espai és una de les propostes que s'estudien per frenar el canvi climàtic a curt termini
Gel fonent-se a Islàndia
Una solució radical al desglaç
La geoenginyeria pot ser emprada per ajudar els casquets polars a resistir el canvi climàtic o, si es fa irreversible a controlar la seva desaparició per evitar desastres

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa