MonPlaneta
Prohibir els combustibles fòssils perjudica les dones i els més pobres
  • CA

La directora d’Energia i Desenvolupament de l’Institut Breakthrough de Berkeley, a Califòrnia (Estats Units), afirma que la prohibició global dels combustibles fòssils pot tenir efectes molt perjudicials en els més pobres del món i, especialment, en les dones. En un article a la revista ‘Nature’, Vijaya Ramachandran recorda que els combustibles de mala qualitat causen milions de morts prematures cada any i que l’accés a combustibles més segurs i eficients, encara que siguin fòssils, podria tenir avantatges importants per a aquestes persones i, també, pel medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic.

Vijaya Ramachandran | Breakthrough Institute
Vijaya Ramachandran | Breakthrough Institute

2.600 milions de persones exposades a combustibles de mala qualitat

A dia d’avui, afirma, uns 2.600 milions de persones no tenen accés a combustibles nets i cuinen en focs oberts o fogons de querosè, carbó, fusta, restes animals o altres formes de biomassa. A més, citant dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), apunta que 3,8 milions de persones moren prematurament cada any per malalties relacionades amb la pol·lució de l’aire a les seves llars, i que cuinar amb biomassa sense preparar causa més morts que la tuberculosi, la malària i el VIH junts.

Aquest impacte és especialment greu per a les dones i les nenes, que són les que cuinen normalment i passen més temps a casa. A més, aconseguir combustible el fa perdre temps, seguretat i ingressos perquè podrien estar o bé anant a l’escola o bé treballant. Així, aquesta crisi de salut pública es pot atribuïr alhora al patriarcat i a la pobresa.

Dones africanes carregant llenya | M-Rwimo
Dones africanes carregant llenya | M-Rwimo

El GLP pot suposar una gran millora

En aquest sentit, afirma que milions de dones han millorat la seva situació accedint a combustibles més nets, especialment el gas liquat del petroli (GLP), que considera “la solució més neta i escalable” per a la salut de les dones i les persones més pobres. No obstant això, el GLP és un combustible fòssil i, tot i que contamina menys, emet gasos d’efecte hivernacle, i hi ha països com Alemanya i Noruega, que consumeixen i exporten grans quantitats d’aquests combustibles, que volen prohibir finançar nous projectes als països pobres.

Ramachandran considera aquesta actitud “puritana” i “dolenta pel clima”, a més de deixar milers de milions de dones “respirant fums perillosos”. Així, conclou, els països occidentals haurien d’adoptar una estratègia “més sensible” per posar remei al que és, clarament, “una crisi de salut pública”.

Alhora, el darrer informe de l’ONU sobre els avenços en els Objectius de Desenvolupament Sostenible deixa clar que el món va endarrerit a l’hora d’invertir en aquest sentit, ja que cada any caldrien 4.500 milions de dòlars en inversions per aconseguir l’accés universal a combustibles nets per a cuinar i, de moment, els països rics només aporten 130 milions de dòlars anuals.

Els fogons de gas liquat del petroli podrien suposar una millora enorme de les condicions de vida als països més pobres | Freepik
Els fogons de gas liquat del petroli podrien suposar una millora enorme de les condicions de vida als països més pobres | Freepik

Les dades poden una eina crucial

Per posar-hi remei, Ramachandran proposa recollir dades sobre l’accés a aquests combustibles, que puguin ajudar els polítics i acceleri el progrés. A dia d’avui, l’OMS dóna dades sobre el seu ús, però hi ha anys on no hi ha dades per a alguns països, cosa que dificulta implementar les mesures necessàries.

A més, l’experta també posa moltes esperances en un estudi sobre cuines de GLP i de distribució de combustible que s’està fent a 3.200 llars a l’Índia, Guatemala, Perú i Ruanda. L’objectiu és, després de donar fogons de GLP i subministrament per a 18 mesos en algunes d’aquestes llars, comparar els resultats en paràmetres de salut com el pes dels nadons en néixer o la incidència de la pneumònia. A més, es mesura els nivells de partícules, monòxid de carboni i carbó negre a les cuines, contaminants resultants de la combustió de biomassa a baixa temperatura.

Els combustibles fòssils com el GLP emeten gasos d'efecte hivernacle però n'hi ha d'altres molt pitjors per a la salut, el medi ambient i el clima | Flickr
Els combustibles fòssils com el GLP emeten gasos d’efecte hivernacle però n’hi ha d’altres molt pitjors per a la salut, el medi ambient i el clima | Flickr

Una crida contra la hipocresia d’Occident

Potser així, espera, “els legisladors dels països rics” deixaran de dir que donen suport a l’empoderament de les dones alhora que s’interessen principalment per la “mitigació climàtica simplista” i a “coaccionar” països petits perquè es comprometin a reduir les seves emissions. “La ironia”, apunta, és que els combustibles de cuina nets són molt millors pel medi ambient que els que fan servir, ja que el carbó negre, tot i que és un contaminant de curta durada, contribueix molt més a l’escalfalment global que el diòxid de carboni.

Així doncs, conclou, en comptes de prohibicions mundials dels combustibles fòssils, una “aproximació intel·ligent i basada en les dades” seria molt més bona opció per protegir el clima alhora que les persones més vulnerables dels països en vies de desenvolupament.

Més notícies
Una investigadora de l'Institut de Biotecnologia i Biomedicina de la UAB treballant amb mascareta al laboratori | ACN
La majoria de científics no s’adona del biaix de gènere en la recerca
Un estudi ha analitzat el paper de la dona en un congrés d'ecologia, una disciplina amb més presència femenina
El Relator Especial de l'ONU en Pobresa Extrema i Drets Humans, Philip Alston
L’ONU alerta: l'”apartheid climàtic” pot empènyer 120 milions de persones a la pobresa
Segons el Relator Especial en Pobresa Extrema i Drets Humans, Philip Alston, en només deu anys les desigualtats mundials podrien créixer enormement

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa