MonPlaneta
La majoria de científics no s’adona del biaix de gènere en la recerca
  • CA

La major part de la comunitat científica no s’adona de l’existència de disparitat de gènere en l’àmbit de la recerca. Així ho afirma un estudi del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), fet juntamen amb el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CRAF) i l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), entre d’altres.

El treball, publicat a la revista ‘PLOS ONE’, ha analitzat la representació femenina al 1r Congrés de la Societat Ibèrica d’Ecologia (SIBECOL), que es va celebrar a Barcelona el 2019 i que se centrava en una de les disciplines cientifiques amb més presència de dones, tot i que només ho era un 33% dels ponents principals.

Investigadora treballant al laboratori | Secretaria d'Universitats i Recerca
Investigadora treballant al laboratori | Secretaria d’Universitats i Recerca

Les conferències i els congressos són ideals per estudiar aquests biaixos ja que, com a esdeveniments culturals rellevants, reflecteixen els obstacles que troben les dones al món científic. En termes d’assistència, autoria i presentacions hi havia paritat de gènere, però en les posicions més prestigioses, com les ponències magistrals (33%) o les últimes autories (29%) es trobaven més desplaçades. A més, tant als comitès organitzadors com als científics, també eren menys d’un 40%.

Els resultats concorden amb estudis anteriors. Tot i que l’ecologia en general és dominada per les dones a nivell d’estudiants, en càrrecs de nivell i prestigi encara continuen poc representades. Al congrés, la proporció d’homes i dones entre l’audiència va ser semblant (40-60) sense que el gènere del ponent hi tingués res a veure. Tot i això, el número total d’assistents si que va variar: si el ponent era un home, de mitjana hi havia un 12,3% més d’assistència.

Una part de l'equip d'investigadors al laboratori de la UPC Manresa | ACN
Una part de l’equip d’investigadors al laboratori de la UPC Manresa | ACN

A més, és dones van participar menys al torn de preguntes, amb només un 37% dels casos fent la primera. Tot i això, també es va observar que el nombre de preguntes era semblant quan la ponent o moderadora era una dona i, en canvi, els homes en feien més quan el ponent o moderador era un home.

Més notícies
Teletreball | UPF
El teletreball té més efectes perjudicials en la salut de les dones
Així ho indica un estudi de la UPF-BSM que destaca l'estrès, la fatiga digital i la sensació de solitud que en resulten
La investigadora Clara Lehenaff
Clara Lehenaff: “Com podem tractar dones trans si no en tenim ni idea?”
La investigadora encapçala un projecte per estudiar el microbioma vaginal de les dones trans, un camp pràcticament desconegut
L'Hospital del Mar | Wikimedia Commons
Descobreixen que una malaltia pulmonar greu és més severa en els homes
Un estudi apunta que cal tenir-ho en compte a l'hora de fer el seguiment de la bronquièctasi

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa