MonPlaneta
La petroliera ExxonMobil fa 50 anys que sap que el clima està canviant

La companyia petroliera ExxonMobil, una de les més importants del món, fa gairebé 50 anys que sap que el clima està canviant i ha estat amagant la informació. Així ho afirma un equip de científics que, en un informe publicat a la revista ‘Science’, conclouen que als anys 70 del segle XX l’empresa tenia prediccions precises de com les temperatures globals anirien pujant però que, de cara al públic, van negar la responsabilitat que hi tenien els combustibles fòssils.

Dades més precices que les de la NASA

Els investigadors han analitzat les dades disponibles a un centenar de documents publicats per l’empresa entre 1977 i 2014 i han arribat a la conclusió que, sovint, els informes d’ExxonMobil sovint fins i tot eren més correctes que els estudis que, en aquella mateixa època, estaven fent els millors científics del món. De fet, en declaracions a la cadena britànica BBC, el professor Geoffrey Supran, un dels autors del treball, afirma que són comparables als de James Hansen, l’investigador de la NASA que va advertir sobre el canvi climàtic el 1988.

Projecció de l'escalfament global per al 2085  | NASA
Les prediccions d’ExxonMobil eren, durant els anys 70 i 80, millors que les d’alguns dels científics més destacats del món | NASA

Sabien què passaria però ho van ocultar

L’estudi conclou que ExxonMobil sabia perfectament que els seus combustibles fòssils farien que el planeta s’escalfés uns 0,2ºC cada dècada des de com a mínim 1977. Un fet especialment greu si tenim en compte que, a principis dels 90, va participar en una gran operació publicitària del sector dels combustibles fòssil orientada, precisament, a negar l’existència del canvi climàtic. Un campanya que va tenir èxit i que ens podria haver fet perdre uns anys vitals a l’hora de començar a combatre’l.

De fet, l’article publicat a ‘Science’ encara va una mica més enllà, apuntant que ExxonMobil fins i tot disposava de càlculs aproximats sobre quina reducció d’emissions s’hauria d’aconseguir per impedir que la Terra s’escalfés més de 2ºC, un augment que consideraven el límit a partir del qual les conseqüències començarien a ser realment greus.

Pou de petroli
L’informe conclou que ExxonMobil va mentir sobre el canvi climàtic durant dècades per mantenir el seu model de negoci

ExxonMobil nega les acusacions

Pel que fa a la resposta d’ExxonMobil a aquestes acusacions, diversos mitjans informen que la companyia ho nega tot i considera que les conclusions dels investigadors no són correctes. La petroliera, però, no es troba en una situació gaire còmoda. Per bé que actualment la seva posició pública, com la de tantes companyies de combustibles fòssils, és la de contribuir a frenar el canvi climàtic fent la transició a energies netes, els dubtes sobre com va actuar en el passat projecten una ombra molt llarga.

Tan llarga que, fins i tot, els ha dut als tribunals i els hi tornarà a dur. Si el 2019 una sentència va considerar que ExxonMobil havia fet la seva feina de la millor manera possible, el passat mes de maig un altre tribunal va decidir que ExxonMobil havia de tornar a anar a judici per les acusacions que pesen sobre ella per haver, pressumptament, mentit al gran públic sobre el canvi climàtic.

Més notícies
Canvi climàtic Nasa

La Terra corre perill de continuar escalfant-se encara que eliminem les emissions

Fins i tot complint l'Acord de París, l'escalfament global podria continuar prou com per fer pujar 5ºC la temperatura i fins a 60m el nivell mitjà del mar
:  - Mobile
La companyia BP ha estat convidada per Mauritània a la COP27 i el seu conseller delegat ha pogut accedir a la zona on tenen lloc les reunions més importants | Mike Mozart / Flickr (CC BY 2.0)

Enxampen el CEO d’una petroliera com a delegat d’un país africà a la COP27

La BBC ha destapat que el conseller delegat de BP va anar a la cimera representant Mauritània
:  - Mobile
El logotip de la companyia Shell | Royal Dutch Shell

Un tribunal ordena a la petroliera Shell que redueixi les seves emissions de CO2 un 45%

Tot i que la decisió només té efecte als Països Baixos, podria ser un precedent per a judicis futurs a altres companyies i indrets
:  - Mobile
El director Adam McKay no ha tingut compassió de les petrolieres en el seu darrer fals anunci

El director de ‘Don’t Look Up’ crea un anunci fals contra les petrolieres

La nord-americana Chevron rep de valent en aquesta creació satírica d'Adam McKay
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa