MonPlaneta
Enxampen el CEO d’una petroliera com a delegat d’un país africà a la COP27
  • CA

La cadena BBC ha enxampat el CEO –conseller delegat– de British Petroleum (BP), la tercera empresa petroliera més gran del món, anant a la cimera climàtica COP27 com a representant d’un país africà. Segons afirma el mitjà públic britànic, l’irlandès Bernard Looney consta com a registrat entre els delegats de Mauritània, un país pobre de l’oest del continent on BP té inversions molt importants.

Looney va anar a la trobada de Xarm el-Xeikh acompanyat de quatre treballadors més de l’empresa, que també apareixien com a part dels delegats de Mauritània. Segons ha explicat la petroliera a la BBC, van ser convidats a un sol acte i van abandonar la COP27 poc després. No obstant això, el descobriment de la cadena se suma a la controvèrsia que, d’ençà que va començar la cimera, hi ha hagut sobre la presència de delegats que representen els interessos de grans empreses dels sectors del carbó, el gas i el petroli.

Bernard Looney a la seva fotografia oficial com a conseller delegat de BP | British Petroleum
Bernard Looney a la seva fotografia oficial com a conseller delegat de BP | British Petroleum

Una justificació que ha despertat encara més sospites

British Petroleum afirma que el seu conseller delegat, una de les persones més poderoses de la indústria dels combutibles fòssils, va ser convidat per Mauritània per participar a una trobada i a un acte de signatura d’un pacte “significatiu” en relació a l’hidrogen, un dels combustibles que s’han plantejat com a alternativa als derivats del petroli en alguns sectors importants del transport de mercaderies.

Per fer-ho, el país va incloure Looney i quatre treballadors més a la seva llista oficial de delegats, que li donava accés a la zona de la cimera reservada pels representants dels governs i on es duen a terme les negociacions més importants. Per a Alice Harrison, del grup Global Witness, autor de l’informe sobre la presència de la indústria dels combustibles fòssils a la COP27, “de tots els llocs el món” on podien signar l’acord, “és difícil entendre” per què van triar la COP27.

Pel que fa a afegir els treballadors de BP a la llista de delegats oficials, això els dóna, recorda, “accés privilegiat a les reunions climàtiques més importants del món, que ja són plenes d’influència dels combustibles fòssils”.

Més notícies
Les persones més riques del món són responsables d'una quantitat desorbitada d'emissions de gasos d'efecte hivernacle | Pxhere
Un multimilionari emet un milió de cops més CO2 que una persona normal
Això conclou un estudi d'Oxfam després d'analitzar les inversions de 125 de les persones més riques del món
Els boscos tropicals són molt importants per mantenir la temperatura de la Terra | Kim Seng / Flickr
La importància dels boscos tropicals en la lluita contra el canvi climàtic
Aquestes extensions verdes són importantísimes per refredar la superfície de la Terra
La cimera COP27 ha estat criticada pels desplaçaments en avió privat de molts dels seus assistents | Nacions Unides
Calculen l’impacte climàtic dels jets privats per anar a la COP27
Els desplaçaments a la cimera han aixecat moltes crítiques per la seva petjada de carboni
La cimera COP26, a Glasgow (Escòcia) va ser la darrera gran trobada de líders mundials per encarar el canvi climàtic | Europa Press
La COP27 obre amb l’advertiment que la Terra ens envia “senyals d’auxili”
La cimera comença aquest dilluns amb una trobada de líders mundials per exposar les diverses posicions

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa