El gegant informàtic Microsoft ha fet una aposta clara i enorme per la fusió nuclear. Tot i que encara no existeix cap reactor comercial, l’empresa ja s’ha compromès a comprar electricitat d’Helion Energy, una companyia que afirma que, el 2028, en tindrà un en funcionament. Una afirmació molt valenta tenint en compte que fa pràcticament un segle que es mira de controlar aquesta font d’energia, la que fan servir les estrelles, i que podria solucionar gran part dels problemes de la humanitat.
Segons Helion, durant els propers anys podrà generar com a mínim 50MW, una quantitat petita però significativa. Que aquestes intencions i declaracions es converteixin en realitat, però, no està clar, ja que fa molt de temps que s’intenta controlar la fusió nuclear per poder generar electricitat i, si bé s’han fet passes molt importants durant els darrers anys, hi ha qui pensa que encara falten dècades perquè la fusió nuclear sigui una realitat viable.
Aquesta companyia, doncs, ha fet una aposta molt valenta per la qual, durant els propers cinc anys, haurà de superar molts reptes per aconseguir convertir el que ara és una tecnologia en desenvolupament en una que funcioni de manera continuada i segura, generi més energia de la que consumeixi i a un preu que la faci rendible al preu a què la compri Microsoft.

Grans reptes
A diferència dels sistemes més avançats que s’han desenvolupat fins ara, que fan servir làsers o imants que han de contenir plasma a temperatures altíssimes, Helion vol desenvolupar el que es coneix com a accelerador de plasma, que escalfa el combustible (deuteri, un isòtop de l’hidrogen) a fins a 100 milions de graus centígrads i després, amb camps magnètics, el comprimirà fins que es produeixi la fusió.
La companyia espera fer que la màquina recuperi l’electricitat emprada per posar en marxa la reacció i fer-la servir per recarregar els imants, cosa que facilitaria molt la seva rendibilitat i també permetria fer reactors més petits. L’eficiència energètica, de fet, és un dels elements més importants per convertir la fusió nuclear en realitat, i no fa gaires mesos que, per primer cop, es va aconseguir una fusió que generava més energia de la que consumia.
Els reptes per a Helion, doncs, són enormes, i Microsoft ha fet una aposta molt decidida perquè, si la companyia aconsegueix superar tots els obstacles per desenvolupar un reactor de fusió viable, la seva electricitat tingui un comprador.