Una trentena d’activistes de l’organització ecologista Greenpeace van ocupar el matí de dimarts una refineria d’oli de palma a Indonèsia propietat de la major distribuïdora mundial d’aquest producte, Wilmar International, proveïdora de grans marques com Colgate, Nestlé i Unilever.
Un grup es va enfilar als dipòsits d’oli de palma, on va pintar la paraula “dirty” -“brut” en anglès- i un altre va grimpar per la cadena de l’àncora d’un vaixell que en transportava. La refineria, que es troba a l’illa de Sulawesi, processa oli de palma d’alguns dels principals productors, a qui Greenpeace considera responsables de la destrucció de les selves tropicals de Kalimantan i Papua.
Segons Kiki Taufik, responsable de la campanya global de l’organització per als boscos d’Indonèsia, “Wilmar va prometre el 2013 que netejaria la seva cadena de subministrament. Tot i això, encara compra oli de palma d’empreses que destrueixen els boscos. Controlar la seva cadena de subministrament no és responsabilitat de Greenpeace.
Wilmar només hauria de comprar oli de palma als productors que poden garantir que estan nets. Això és el que va prometre el CEO de Wilmar, Kuok Khoon Hong”. Tot i que Wilmar va ser el primer comerciant d’oli de palma que va adoptar una política de “no deforestació, no destrucció de torberes, no explotació”. La setmana passada, però, una investigació de Greenpeace International afirmava que 25 productors d’oli de palma han deforestat 130.000 hectàrees de selva des de 2015, 18 dels quals són clients de Wilmar, que només obté el 20% de l’oli de palma que processa de les seves pròpies plantacions.
Greenpeace exigeix a Wilmar que demostri que ja no obté oli de palma dels qui destrueixen boscos. El primer pas seria exigir a tots els grups de productors de la seva cadena de subministrament que facin públiques les localitzacions dels seus molins d’oli i els mapes de concessió per a totes les seves operacions i que deixin de treballar amb els que s’hi neguin. Segons els ecologistes, a més, Wilbur International i altres grups productors d’oli de palma, han estat acusats regularment d’explotar treballadors, nens i comunitats locals.