MonPlaneta
L’oli de palma fomenta la metàstasi i fa més agressius els tumors
  • CA

Investigadors de l’IRB Barcelona han publicat un estudi a la revista ‘Nature’ sobre el mecanisme a través del qual l’àcid palmític de la dieta –a diferència de l’oleic o linolèic– afavoreix l’expansió dels tumors. Les cèl·lules tumorals exposades temporalment a una dieta rica en àcid palmític desenvolupen una identitat més agressiva i que perdura, una mena de memòria cel·lular, segons els investigadors. Aquesta identitat agressiva promou la capacitat metastàtica del tumor.

Els autors han identificat marcadors d’aqueta “memòria” que deixa a les cèl·lules tumorals l’exposició a l’àcid palmític: un canvi que fa que les cèl·lules mantinguin una capacitat metastàtica més gran, fins i tot mesos després de l’exposició, i que podria estar relacionat amb la capacitat augmentada d’aquestes cèl·lules tumorals per innervar-se. “El 2017 vam publicar un estudi assenyalant que l’àcid palmític es correlaciona amb més risc de metàstasi, però no en coneixíem el mecanisme. En aquest treball detallem el procés, desvetllem que hi ha un factor de memòria de la capacitat metastàtica i assenyalem una via terapèutica per revertir-ho, explica el Salvador Aznar-Benitah, líder de la investigació, que qualifica l’avenç d'”esperançador”.

Cèl·lules tumorals | Wikimedia Commons
Cèl·lules tumorals | Wikimedia Commons

En aquest treball, cèl·lules de tumors orals i melanomes han estat exposades a una dieta rica en àcid palmític, i s’ha observat que tenen més capacitat de fer metàstasi en ratolins, fins i tot quan aquesta dieta se subministra durant un període molt breu de temps. Segons els investigadors, això és perquè les modificacions que genera l’àcid gras sobre el genoma de les cèl·lules són permanents i, consegüentment, en mantenen les propietats més agressives. Així, l’equip de l’IRB Barcelona afirma que una dieta rica en oli de palma seria perjudicial per al desenvolupament del càncer, fins i tot si té lloc en una fase molt inicial de la malaltia en què el tumor primari potser no ha estat detectat.

Els científics han observat que aquesta capacitat expansiva i colonitzadora s’adquireix a causa del consum d’àcid palmític (oli de palma), però no passa amb l’àcid oleic (oli d’oliva) o l’àcid linoleic (llinosa). Aquests resultats apunten a que l’agressivitat no només té a veure amb el metabolisme dels greixos sinó també amb les modificacions epigenètiques que es produeixen a les cèl·lules tumorals quan ingereixen àcid palmític. En paral·lel, el treball publicat a la revista ‘Nature’ mostra que bloquejant les cèl·lules Schwann, que envolten i protegeixen les neurones que afavoreixen la metàstasi, s’inhibeix la formació d’aquesta xarxa neuronal i la metàstasi no es produeix.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa