Les platges del litoral de Barcelona podrien recular més de 20 metres durant els propers 20 anys, segons els estudis previs de la dinàmica litoral del sud metropolità i la proposta d’actuacions de millora i protecció del litoral metropolità nord. És per això que l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha demanat al ministeri espanyol per a la Transició Ecològica que posi en marxa un pla d’estabilització i resiliència i s’ha ofert a coordinar-lo.
El delta del Llobregat perd 160.000 m3 de sorra cada any
Els estudis previs sobre el sud metropolità contenen indicadors i resultats preocupants, com ara que cada any el delta del Llobregat perd 160.000 m3 de sorra o que les aportacions del port de Barcelona, en compliment de la Declaració d’Impacte Ambiental, són insuficients i la granulometria no és l’adequada. D’altra banda, el dic del Llobregat, de 8 metres de profunditat, és una ‘trampa’ de sediments que els atrapa i té un efecte negatiu en la regeneració de les platges. De fet, aquesta estructura desconnecta la conca sedimentària del delta i trenca la dinàmica natural.

Per tot això, les platges del litoral metropolità sud retrocedeixen una mitjana d’un metre anual, accelerades per l’augment dels temporals en número, intensitat, freqüència i durada. Aquests resultats complementen un primer estudi, fet anteriorment, en què l’AMB va descobrir un sistema de barres de sorra submergides que podria protegir les platges amb 1,5 metres d’alçada i una longitud de 20 km.
Mà estesa a la Generalitat i al govern espanyol
A partir dels estudis previs al litoral metropolità nord, d’altra banda, l’AMB ha fet un document de propostes i actuacions que vol donar solucions d’estabilització especialment a tres zones: la platja de les roques i les platges del nord de Montgat i a la platja de la Mora de Badalona. Aquestes solucions estan pensades per a cada platja i consisteixen, per exemple, en la construcció d’espigons i dics i l’aportació de sorra segons les característiques de cada indret.

Des de l’AMB s’ofereix tota la col·laboració tècnica i institucional als organismes competents i estén la mà a la Generalitat i el govern espanyol per posar en marxa un pla de resiliència del litoral metropolità que sigui un exemple de cooperació interadministrativa. Les mesures segueixen dues estratègies diferents: una d’actuacions urgents i a curt termini, amb aportacions de sorra a les platges que ho necessitin, i un pla de resiliència estructural per recuperar i conservar les platges.
En aquest sentit, l’ens vol destacar les actuacions que ja ha posat en marxa el govern espanyol, per bé que els processos administratius les alenteixen i caldria accelerar-les per fer front a una regressió cada cop més ràpida de les platges. Entre elles hi ha la descontaminació de la platja de Sant Adrià de Besòs, que hauria d’acabar l’estiu de 2023; el projecte de protecció i estabilització de les platges del delta del Llobregat, que es troba en procés d’adjudicació; i el projecte d’estabilització de les platges de Montgat, que és en fase de licitació i l’adjudicació del qual s’hauria de fer abans de finals d’any.