MonPlaneta
Les platges metropolitanes recularan 20 metres en 30 anys si no s’hi fa res
  • CA

Les platges del litoral de Barcelona podrien recular més de 20 metres durant els propers 20 anys, segons els estudis previs de la dinàmica litoral del sud metropolità i la proposta d’actuacions de millora i protecció del litoral metropolità nord. És per això que l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha demanat al ministeri espanyol per a la Transició Ecològica que posi en marxa un pla d’estabilització i resiliència i s’ha ofert a coordinar-lo.

El delta del Llobregat perd 160.000 m3 de sorra cada any

Els estudis previs sobre el sud metropolità contenen indicadors i resultats preocupants, com ara que cada any el delta del Llobregat perd 160.000 m3 de sorra o que les aportacions del port de Barcelona, en compliment de la Declaració d’Impacte Ambiental, són insuficients i la granulometria no és l’adequada. D’altra banda, el dic del Llobregat, de 8 metres de profunditat, és una ‘trampa’ de sediments que els atrapa i té un efecte negatiu en la regeneració de les platges. De fet, aquesta estructura desconnecta la conca sedimentària del delta i trenca la dinàmica natural.

Els temporals, cada cop més habituals i intensos, amenacen la supervivència de les platges | Xavier Jubierre / AMB
Els temporals, cada cop més habituals i intensos, amenacen la supervivència de les platges | Xavier Jubierre / AMB

Per tot això, les platges del litoral metropolità sud retrocedeixen una mitjana d’un metre anual, accelerades per l’augment dels temporals en número, intensitat, freqüència i durada. Aquests resultats complementen un primer estudi, fet anteriorment, en què l’AMB va descobrir un sistema de barres de sorra submergides que podria protegir les platges amb 1,5 metres d’alçada i una longitud de 20 km.

Mà estesa a la Generalitat i al govern espanyol

A partir dels estudis previs al litoral metropolità nord, d’altra banda, l’AMB ha fet un document de propostes i actuacions que vol donar solucions d’estabilització especialment a tres zones: la platja de les roques i les platges del nord de Montgat i a la platja de la Mora de Badalona. Aquestes solucions estan pensades per a cada platja i consisteixen, per exemple, en la construcció d’espigons i dics i l’aportació de sorra segons les característiques de cada indret.

L'Àrea Metropolitana de Barcelona té diversos plans per protegir el seu litoral ara i en el futur | AMB
L’Àrea Metropolitana de Barcelona té diversos plans per protegir el seu litoral ara i en el futur | AMB

Des de l’AMB s’ofereix tota la col·laboració tècnica i institucional als organismes competents i estén la mà a la Generalitat i el govern espanyol per posar en marxa un pla de resiliència del litoral metropolità que sigui un exemple de cooperació interadministrativa. Les mesures segueixen dues estratègies diferents: una d’actuacions urgents i a curt termini, amb aportacions de sorra a les platges que ho necessitin, i un pla de resiliència estructural per recuperar i conservar les platges.

En aquest sentit, l’ens vol destacar les actuacions que ja ha posat en marxa el govern espanyol, per bé que els processos administratius les alenteixen i caldria accelerar-les per fer front a una regressió cada cop més ràpida de les platges. Entre elles hi ha la descontaminació de la platja de Sant Adrià de Besòs, que hauria d’acabar l’estiu de 2023; el projecte de protecció i estabilització de les platges del delta del Llobregat, que es troba en procés d’adjudicació; i el projecte d’estabilització de les platges de Montgat, que és en fase de licitació i l’adjudicació del qual s’hauria de fer abans de finals d’any.

Més notícies
Les activitats d'educació ambiental de l'AMB són conegudes per la seva vessant escolar però van molt més enllà i es vol aprofundir en aquest aspecte en el futur | AMB
De l’educació ambiental a la cultura de la sostenibilitat, un objectiu metropolità
L’AMB prepara el seu nou programa en aquest àmbit per tal d’empoderar la ciutadania
Projecte participatiu de recuperació de les dunes de la platja de Castelldefels amb plantació de borró | AMB
La 5a edició de Platges Met arriba al litoral metropolità
La jornada de sensibilització ciutadana ha rebut el guardó New European Bauhaus Prize
Censats 2.000 organismes de 283 espècies a parcs i platges metropolitans
És l’any en què s’ha observat més biodiversitat: s’han censat 95 espècies més que el 2018
Taller 'Fluorescència i bioluminescència. Natura que brilla a la foscor', per mostrar que hi ha molts tipus d’éssers vius que emeten llum i d’altres que amb llum fosca canvien de color.
Els arbres dels parcs metropolitans absorbeixen 132 tones anuals de CO2
La presència d’un parc metropolità fa baixar 1,3 ºC la temperatura i ajuda a reduir l’illa de calor

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa