MonPlaneta
El futur de la biodiversitat es pot decidir a la propera cimera de l’ONU
  • CA

El futur de la natura de tot el planeta penja d’un fil, i el seu destí es podria decidir a la propera cimera sobre biodiversitat de l’ONU. Entre els dies 7 i 19 de desembre, els delegats de gairebé 200 països es reuniran a Montreal, al Quebec, en una trobada que té com a objectiu aturar un declivi cada cop més accelerat i que només es podrà aturar si es prenen decisions dràstiques per protegir els espais naturals del món.

Un problema tan important com el canvi climàtic

Tot i que la cimera COP27 sobre el canvi climàtic rep molta més atenció, la Convenció sobre Biodiversitat Biològica, o COP15, també té una importància crucial. De fet, aquesta trobada hauria d’haver tingut lloc fa tres anys però a causa de la pandèmia de Covid-19, s’ha anat endarrerint. Tenint en compte l’efecte del canvi climàtic en la biodiversitat i el de la biodiversitat en la captura i l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, totes dues cimeres estan íntimament relacionades, però no obstant això una ha continuat celebrant-se i l’altra no.

Aturar la desforestació és el principal que es pot fer per impedir aquesta espiral de destrucció | Wikimedia Commons
Aturar la desforestació clau per a impedir la destrucció de la biodiversitat | Wikimedia Commons

A més del clima, és clar, la biodiversitat és imprescindible per altres serveis ecosistèmics, ja que proveeix a les persones d’aliments i aigua i contribueix a millorar la seva salut. Així doncs, malgrat la diferència de la cobertura als mitjans de comunicació, la COP15 té una importància comparable a la de la COP27 i, sense que totes dues arribin a acords ferms i ambiciosos, el futur de la humanitat serà cada vegada més preocupant.

“La millor i darrera oportunitat” pel canvi

En declaracions recollides per la cadena britànica BBC, Tony Juniper, cap de Natural England, l’agència de la natura del govern anglès, va afirmar que aquesta pot ser “la millor i darrera oportunitat” per començar a fer passes fermes i decidides per aturar i revertir la destrucció de biodiversitat mundial. A l’horitzó, de fet, hi ha la implementació del Marc de Treball per a la Biodiversitat Mundial que, en aquest camp, podria ser tan important com ho és l’Acord de París pel canvi climàtic.

Aturar la contaminació dels rius, llacs i mars del món també pot frenar enormement la disminució de les poblacions de molts animals i plantes

Objectius ambiciosos i millores substancials

Entre els objectius òptims pel futur de la natura hi ha, en primer lloc, que el 2030 el 30% de les terres i mars del món estiguin protegits. En segon lloc, que el 2050 s’hagi instaurat una idea compartida de viure en harmonia amb la natura. Finalment, el tercer punt bàsic és eliminar els milers de milions d’euros en subvencions que, cada any, van a parar a empreses que degraden la natura i fer-los servir per ajudar a restaurar ecosistemes.

Actualment, un 15% de les terres emergides del món i un 10% de les aigües territorials estan protegides, segons dades de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura. No obstant això, la dada positiva és que la superfície ha augmentat en un 300% durant la darrera dècada. Així doncs, i si la cimera culmina de la millor manera possible, si més no en aquest aspecte la humanitat podria anar pel bon camí.

Més notícies
L’ONU alerta que el declivi de la biodiversitat posa en perill la seguretat alimentària
L'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura ha publicat un informe que adverteix dels enormes riscos dels canvis d'ús del sòl, la pol·lució i el canvi climàtic
La presidenta de la Comissio Europea, Ursula von der Leyen | ACN
Europa es posa les piles per recuperar la biodiversitat
La Comissió adopta propostes per restaurar la natura i reduir l'ús de plaguicides durant els propers anys
La desforestació, com en aquestes imatges de Malàisia, té efectes catastròfics en la biodiversitat | IPBES
La desforestació, la pesca i la caça estan exterminant la biodiversitat
Un informe assenyala que una de cada cinc persones del món depèn d'espècies salvatges per sobreviure
Un dels moments de la jornada al Col·legi d'Economistes
L’impacte econòmic de la pèrdua de biodiversitat, a debat
Territori i Sostenibilitat i el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible organitzen la jornada ‘Prosperitat sense Natura’ per aprofundir en els efectes de la degradació del medi ambient

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa