MonPlaneta
L’impacte econòmic de la pèrdua de biodiversitat, a debat
  • CA

La pèrdua de biodiversitat té un efecte directe en l’economia i la societat, i, per aprofundir en la necessitat de preservar el medi natural i millorar també el desenvolupament econòmic i social, la Generalitat va organitzar, aquest dimecres, la jornada de debat “Prosperitat sense Natura”, a la seu del Col·legi d’Economistes de Catalunya.

El Departament de Territori i Sostenibilitat i el d’Acció Exterior, a través del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible, van impulsar la cita amb el suport del Col·legi d’Economistes, el CREAF i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. L’acte també va comptar amb l’Institut de Recerca de la Biodiversitat i l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals.

Va ser la segona jornada de debat organitzada per la Generalitat arran de la difusió, el passat mes de maig, de l’informe de la Plataforma Intergovernamental Científico-Política en Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics que alertava dels efectes devastadors per a la biodiversitat dels actuals sistemes de producció i consum, amb més d’un milió d’espècies animals i vegetals en risc d’extinció arreu del món.

L’estudi d’aquest organisme independent, creat el 2012 per diverses agències de l’ONU i integrat per 130 governs, és el més rellevant fins a l’actualitat sobre l’estat de la natura del planeta. El president del CADS, Ramon Roca; el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, i el vicedegà del Col·legi d’Economistes, Oriol Amat, van ser els encarregats d’inaugurar la jornada.

En la seva intervenció, Ramon Roca va considerar molt important la trobada perquè “cal buscar fórmules per créixer respectant la biodiversitat que tenim” i va manifestar el “compromís del CADS a seguir treballant enfront la pèrdua de biodiversitat”, posant la institució al servei de la societat civil i la ciutadania per avançar en aquesta fita com a ens del Govern encarregat del desplegament dels objectius de l’Agenda 2030 de Nacions Unides.

Per la seva banda, Ferran Miralles, va remarcar la importància que per primera vegada s’hagi publicat un informe global sobre la situació de la natura i va posar xifres a l’estat de conservació d’hàbitats i espècies a Catalunya, confirmant que “el nostre país no s’escapa de la pèrdua accelerada de biodiversitat i la situació d’emergència que el nostre planeta viu en aquest àmbit”.

Centrant-se en la dimensió econòmica, va deixar clar que cal començar a parlar de conceptes com el “capital natural” dels serveis ecosistèmics que la natura presta a la societat i que són essencials pel nostre benestar i la nostra economia, dels costos econòmics de no conservar la natura i de la necessitat de tenir-los en compte quan s’avalua el cost i benefici de qualsevol iniciativa i de la necessitat de plantejar una política de conservació no centrada en la protecció d’espais, sinó en projectes de negoci basats en generar nova natura o més natura. Finalment, va explicar quines actuacions fa el Govern per millorar el finançament de les polítiques de conservació entre les quals la posada en marxa, enguany, del Fons del Patrimoni Natural.

Finalment, el vicedegà del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Oriol Amat, va destacar que “fins no fa gaire en els estudis d’economia no s’aprofundia en variables que ara sí que es consideren, com ara la dimensió de la sostenibilitat”. Amat va assegurar que “fins ara hem demostrat que podem créixer i generar riquesa, però també que de moment no hem sabut repartir bé la riquesa ni créixer d’una manera sostenible”. El vicedegà del Col·legi d’Economistes de Catalunya va afegir que “la sostenibilitat afecta totes les dimensions de l’economia i de l’empresa” i a tall d’exemple va subratllar que “actualment moltes empreses ja fan un triple compte de resultats considerant la part financera però també la dels resultats socials i mediambientals”.

La trobada, que va comptar amb la presència d’un gran nombre d’experts, va servir per posar sobre la taula les principals conclusions aportades per l’informe IPBES, incidir en l’impacte econòmic de conservar la biodiversitat, i abordar aspectes clau per fomentar el debat de la qüestió a Catalunya. En una taula rodona, es van discutir les possibles solucions a la pèrdua de biodiversitat i els espais d’oportunitat que es generen segons cada sector d’activitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa