MonPlaneta
La captura de CO2 s’ha de desplegar ràpidament si vol marcar la diferència
  • CA

Les tecnologies de captura i emmagatzematge de CO2 s’haurien de desplegar ràpidament si volen marcar la diferència en la lluita contra el canvi climàtic. Així ho afirma l’informe “Estat de la Retirada de Diòxid de Carboni”, el primer d’aquest tipus que s’ha fet a nivell mundial i que compta amb la participació d’experts de les principals universitats i centres de recerca del món. Al document, els científics reclamen l’expansió urgent d’aquesta eina contra les emissions de gasos d’efecte hivernacle ja que, afirmen, amb les reduccions d’emissions ja no n’hi ha prou.

La reducció d’emissions no és suficient

Per limitar l’escalfament global a 2ºC per sobre dels nivells preindustrials o menys, apunten els investigadors, no només cal accelerar moltíssim la descarbonització de l’economia mundial sinó que, també, cal fer baixar activament la concentració de diòxid de carboni a l’atmosfera, un camp en què hi ha diverses tecnologies prometedores que haurien de desplegar-se encara més ràpidament del que ho estan fent.

Ni els boscos ni plantar arbres expressament aconseguiran retirar tant carboni com cal

Ni la natura ni plantar arbres resoldran el problema

Les Nacions Unides, de fet, també van afirmar en un informe que, per aconseguir la neutralitat en carboni, caldran ‘emissions negatives’ per compensar els sectors més lents o més difícils de descarbonitzar. A dia d’avui la immensa majoria d’aquesta retirada es fa de manera natural, plantant arbres que capturin CO2 per créixer i emmagatzemin el carboni al seu interior. També hi ha, a més, alguns estudis i projectes per fer el mateix amb algues.

No obstant això, i fins i tot sumant-hi el paper de la natura, hi ha un límit al carboni que es pot capturar amb això. De fet, hi ha qui creu que es podria arribar a duplicar la xifra de captura anual respecte avui i, no obstant això, només suposarien 4.000 dels 33.000 milions de tones que es van emetre, per exemple l’any 2021.

Els rotors que capturen aire per extreure'n el CO2 a la central Orca | Julia Dunlop / Climeworks
Els rotors que capturen aire per extreure’n el CO2 a la central Orca | Julia Dunlop / Climeworks

Diverses tecnologies disponibles ara on en el futur

És aquí on entren les tecnologies de captura i emmagatzematge, que són noves i es troben en diversos estadis de desenvolupament però que, en el futur, podrien ser crucials. Una d’elles, la BECCS, fa servir el CO2 per a la generació d’electricitat a partir de biomassa, però hi ha moltes altres opcions com ara la captura de l’aire per emmagatzemar el carboni sota terra, l’ús d’un tipus especial de carbó que atrapa el carboni o fins i tot l’ús de roca triturada, imitant la retirada de CO2 que es produeix amb l’erosió natural.

Tot plegat tecnologies molt diferents, cadascuna amb avantatges, inconvenients i costos associats que varien moltíssim. I no obstant això, i malgrat el que puguem arribar a descarbonitzar l’economia, els responsables d’aquest informe remarquen que cal desenvolupar-les prou com perquè siguin una contribució substancial a la lluita contra el canvi climàtic. Si no és així i si, a més, les emissions no comencen a baixar aviat, la humanitat estarà condemnada.

Més notícies
Canvi climàtic. Projecció de la NASA |
Un estudi proposa rehabilitar el sòl amb basalt triturat per eliminar CO2 i lluitar contra el canvi climàtic
Es podrien eliminar 2,5 gigatones de diòxid de carboni, el 50% gràcies a la resposta de la biosfera a la pols de roca
Els pollancres modificats genèticament es plantegen com una possible ajuda en la lluita contra el canvi climàtic | Pixnio
Creen arbres de creixement accelerat per retirar CO2 de l’atmosfera
Una companyia nord-americana ha modificat genèticament pollancres per combatre el canvi climàtic
Pedra de magnesita, (MgCO3)
Emmagatzemar diòxid de carboni en forma de roques, una nova esperança per al futur
Un equip de científics ha aconseguit accelerar la formació de magnesita a temperatura ambient, obrint una nova possibilitat per eliminar l'excés de CO2 de l'atmosfera
La Comissió Europea ha presentat la seva proposta per controlar els sistemes de retirada de CO2 de l'atmosfera | Wikimedia Commons
La UE vol regular les certificacions de retirada de carboni
El sistema podria ser molt positiu o donar cobertura legal a grans operacions de "greenwashing"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa