Els coneguts com a ‘crèdits de carboni’ han entrat en una nova era gràcies a les tecnologies de captura i emmagatzematge de CO2. Fa pocs dies, l’empresa suïssa Climeworks va anunciar que s’havia completat la revisió per part d’una empresa independent de la seva retirada d’emissions. Així, Microsoft, Stripe i Shopify s’han convertit en les primeres empreses del món a pagar per a la compensació certificada de les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle mitjançant aquesta nova tecnologia.
Un mercat emergent que pot créixer molt ràpidament
Aquesta és la primera passa d’un mercat que, durant els propers anys, pot créixer molt i molt ràpidament. El 2021 Climeworks va posar en marxa la que, en aquell moment, era la planta de captura i emmagatzematge de CO2 més gran del món: Orca. Aquesta planta captura CO2 de l’aire i l’injecta en formacions de roca basàltica on, en teoria, queda atrapat de manera permanent, impedint que escalfi el planeta.

Així, tot i que el procés és semblant al que duen a terme els arbres, en aquest cas la quantitat de carboni retirat es pot certificar de manera molt exacta, com també la seva condició de ‘permanent’. Aquesta diferència fa que la tecnologia de captura i emmagatzematge sigui una manera molt més clara i segura de demostrar que s’ha ‘pagat per compensar les emissions’ que no pas plantar arbres o pagar a una empresa que s’hi dedica.
En aquest cas la companyia DNV, després de desenvolupar durant anys un sistema de certificació, ha estat l’encarregada d’examinar els sistemes emprats per Climeworks i la seva eficiència. Com que no s’havia fet mai, es va haver de crear tota una metodologia per saber quant de CO2 s’ha retirat de l’atmosfera i comprovar que ha estat emmagatzemat permanentment. Un cop a punt, però, podria esdevenir l’estàndard d’un sector econòmic aparegut directament a causa de la crisi climàtica i que pot ser enormement important en el futur.

La capacitat de captura està augmentant moltíssim
El que no se sap, però, és a quant CO2 ascendeix el total dels ‘crèdits’ comprats per les tres companyies esmentades. El que sí que sabem és que, l’any 2020, Microsoft es va comprometre a retirar tot el carboni que havia generat la seva activitat des de 1975 i que, a dia d’avui, té contractes de retirada per un total de 2,5 milions de tones de CO2, menys d’una cinquena part de les seves emissions declarades el 2021. Aquests contractes, però, de moment inclouen tant projectes de plantació d’arbres com de captura directa de l’atmosfera.
Així doncs, Microsoft encara és lluny del seus objectius, com també ho és el sector de la captura i emmagatzematge de CO2. Al cap i a la fi, Orca només pot capturar unes 4.000 tones anuals, i la capacitat actual de totes les plantes d’aquest tipus que hi ha al món és d’unes 10.000 tones. La mateixa Climeworks, però, està construint-ne una de nova que multiplicarà diversos cops aquesta capacitat i, als Estats Units, s’espera que una sola planta aconsegueixi retirar 5 milions de tones de CO2 cada any.

Les grans tecnològiques encapçalen la demanda
Les grans empreses tecnològiques han estat les primeres a saltar al carro de la captura i emmagatzematge de carboni i, de fet, tenen el seu propi projecte en aquest sentit, Frontier, que va ser presentada l’abril de 2022 per Alphabet (Google), Meta (Facebook), Stripe, Shopify i McKinsey i que des d’aleshores ha aconseguit nous membres. El seu objectiu és contribuir a escalar i abaratir les retirades de carboni per posar-les a l’abast de tothom ja que, ara mateix, comprar una tona de carboni retirat per Climeworks costa uns 600 dòlars.