MonPlaneta
L’aigua regenerada, la resposta més sostenible a la sequera
  • CA

La sequera s’ha instal·lat a Catalunya i la situació actual, la més greu dels últims 50 anys, ha obligat l’Agència Catalana de l’Aigua a decretar l’estat d’excepcionalitat, que afecta uns 6 milions de persones de 495 municipis. La sequera és un fenomen recurrent a la conca mediterrània, però el canvi climàtic està fent més freqüents, llargs i intensos els episodis i fa més de dos anys que el país no té un régim de pluges normal.

Així doncs, som davant d’un repte que obliga a una nova gestió del cicle integral de l’aigua, un element bàsic per a la vida. Cal canviar el model per redistribuir i ampliar les fonts d’aprovisionament i assegurar-ne un subministrament continuat. És el moment de prendre decisions i accions que facin més sostenible la gestió i l’ús d’un recurs natural insubstituïble: el canvi climàtic està fent que l’excepcionalitat esdevingui la norma.

El 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, és un bon moment per reflexionar sobre quines són les millor solucions i accelerar-ne l’aplicació. Aigües de Barcelona aposta fermament per una transició cap a models sostenibles, locals i resilients, promovent l’economia circular, protegint els ecosistemes i la biodiversitat… és el camí per lluita contra l’emergència climàtica.

Aigua de proximitat, accessible, estable i que no depèn de la pluja

L’Agència Catalana de l’Aigua calcula que el canvi climàtic reduirà en un 22% la disponibilitat de recursos hídrics al litoral català el 2050. Davant d’això, Aigües de Barcelona considera que la millor solució per fer front a l’escassedat hídrica estructural i els episodis de sequera és reutilitzar l’aigua regenerada, la que surt de les depuradores i és sotmesa a un tractament addicional per poder reutilitzar-la seguint un model circular.

Deixar de dependre de les pluges per al subministrament d'aigua és una estratègia crucial per al futur | Aigües de Barcelona
Aigües de Barcelona també distribueix aigua regenerada amb camions cisterna a diferents municipis metropolitans | Aigües de Barcelona

L’aigua regenerada assegura la disponibilitat i la qualitat dels recursos hídrics sense dependre de la pluja ni de l’extracció d’aigua superficial o subterrània. A més, ajuda a protegir i restaurar la biodiversitat i els ecosistemes i redueix la petjada hídrica humana dels usos finals de l’aigua perquè és de proximitat, accessible i estable.

Amb l’aigua regenerada, la petjada hídrica dels usos de l’aigua podria ser un 99% menor en comparació amb altres fonts convencionals gràcies a la seva circularitat intríseca. A nivell energètic, a més, la demanda de l’aigua regenerada és fins a tres cops menor que la de la dessalinització. És per això, doncs, que és l’opció més sostenible.

Nova combinació de fonts per assegurar la resiliència hídrica de les ciutats

El 2022, Aigües de Barcelona va regenerar un total de 50 hectòmetres cúbics (hm3) d’aigua, l’equivalent al consum anual de prop d’1.250.000 persones. Actualment s’està destinant aigua regenerada des de l’estació de regeneració del Baix Llobregat curs amunt fins a Molins de Rei per fer-la servir com a aigua prepotable. Així s’aporta aigua regenerada al riu perquè la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí la capti aigües avall i la tracti de nou per fer-la potable i seguir el cicle de l’aigua.

En un any normal, el 95% dels recursos hídrics de la metròpoli de Barcelona estan vinculats a la climatologia, és a dir, són aigua superficial i subterrània, mentre que un 5% és aigua de mar dessalinitzada. En una sequera com l’actual, el 19% correspon a l’aigua superficial (rius, principalment), el 23% és subterrània (pos i aqüífers), el 33% és aigua dessalinitzada i un 25% és aigua regenerada.

Amb l'ús de l'aigua regenerada s'obre la porta a posar remei a la inseguretat del subministrament de recursos hídrics | Aigües de Barcelona
Amb l’ús de l’aigua regenerada s’obre la porta a posar remei a la inseguretat del subministrament de recursos hídrics | Aigües de Barcelona

Tot plegat vol dir que, per garantir la resiliència hídrica de les ciutats, cal diversificar i trobar la combinació més sostenible dels diferents recursos d’aigua incorporant, sens dubte, l’aigua regenerada. La col·laboració publicoprivada és essencial per fer front a aquest repte, una col·laboració que ha estat clau en grans desenvolupaments de la metròpoli al llarg de la seva història, com en el cas del pla Cerdà o la gestió d’aigües residuals del pla Garcia Fària, que va donar lloc a la reforma del sistema de clavegueram.

Actuacions contra la sequera basades en l’aigua regenerada

Així doncs, Aigües de Barcelona, juntament amb l’Administració, impulsa actuacions cabdals basades en la reutilització de l’aigua regenerada. Un exemple clar és el Pla Director d’aigua regenerada metropolità, en col·laboració amb l’Administració i els usuaris potencials d’aigua. Una peça estratègica per garantir la resiliència hídrica del territori.

A més, sota el paraigua dels fons Next Generation, la companyia ha proposat un projecte per incorporar a la regió metropolitana 180hm3 de nous recursos amb una major resiliència: 60hm3 d’aigües regenerades, 45hm3 de dessalinització i 45hm3 de recursos locals del Llobregat i el Besòs. La companyia està distribuint, també, a diversos ajuntaments metropolitans, aigua regenerada de les estacions depuradores del Baix Llobregat i de Gavà-Viladecans per a usos urbans, com ara neteja de clavegeram, viària i de contenidors i també el reg de zones verdes.

El canvi climàtic demana respostes sostenibles i solucions innovadores. És l’hora de dibuixar un futur on tenir aigua depengui més de nosaltres mateixos que no pas del que cau del cel.

Més notícies
El Pantà de la Baells, al Berguedà, evidencia la manca de pluges dels darrers mesos | Aigües de Barcelona
La sequera fa intensificar l’aposta per l’aigua regenerada
Aigües de Barcelona aposta per l’aigua regenerada davant els períodes de sequera i els efectes permanents del canvi climàtic
L'aigua residual, un cop tractada, pot servir encara per a molt més que per a mantenir el cabal ecològic dels rius | Albert Canalejo
Aigua regenerada, la clau per garantir el subministrament en el futur
L'AMB vol aprofitar-la al màxim i reservar l'aigua prepotable només per a ús domèstic
Manteniment del cabal ecològic del riu Llobregat amb aigua regenerada
El sanejament sostenible i la regeneració de l’aigua, claus davant l’emergència hídrica
L’ACA invertirà 5 MEUR en ajuts per potenciar l’ús d’aigua regenerada a nivell municipal
La subvenció pot suposar fins a un 80% del cost total de l'actuació, fins al milió d'euros

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa