MonPlaneta
La vacuna més avançada contra el VIH fracassa als darrers assaigs clínics

La vacuna més avançada contra el VIH que existia, l’única que es trobava a la darrera fase d’assaigs clínics, ha fracassat, segons van anunciar els seus desenvolupadors en un comunicat fet públic per l’Institut Nacional de Salut dels Estats Units (NIH). Així, se suma a la llarga llista de projectes per posar frenar el perill que suposa el virus que s’han estavellat durant les quatre dècades que fa que dura la recerca mèdica.

La vacuna, coneguda com a Mosaico, era fruit de la col·laboració entre el NIH i la farmacèutica Janssen i ha estat provada a vuit països d’Europa i Amèrica des de 2019 en gairebé 3.900 homes homosexuals i persones transgènere, que es considere que tenen un risc més elevat de contagi del virus. Les dades obtingudes, però, no han trobat cap prova que Mosaico hagi tingut cap incidència en l’adquisició del virus, que s’ha mantingut igual que sense la vacuna.

Moment en què un infermer posa la vacuna a un pacient  | ACN
Fins ara, totes les possibles vacunes contra el VIH han fracassat | ACN

Un fracàs poc inesperat

Aquest fracàs no és del tot inesperat ja que, l’estiu de 2021, Johnson & Johnson ja va informar dels mateixos resultats en els assaigs amb una vacuna semblant que es van dur a terme a l’Àfrica. En aquell cas, es va calcular que tenia una efectivitat de prop del 25%. En tots dos casos es va fer servir un virus del refredat comú per introduir el que es coneix com a immunògens mosaic, que haurien d’activar una resposta immunològica potent mitjançant la inclusió de material genètic de diverses soques de VIH.

Les vacunes d’ARN missatger, la gran esperança

Els resultats, però, mostren que no és així, posant fi a tots dos projectes i, potser, a aquesta manera de desenvolupar vacunes per al VIH. Les vacunes d’ARN missatger, com algunes de les que s’han fet servir per frenar la pandèmia de Covid-19, podrien ser més efectives a l’hora de superar el gran obstacle per a la immunització contra el VIH: que el virus s’aprofita, precisament, de la incapacitat de les defenses del cos per frenar-lo. Així doncs, la vacuna contra el VIH continua sent un somni llunyà pel que treballen científics d’arreu del món.

El VIH fixat sobre un limfòcit  | Wikimedia Commons
El VIH fixat sobre un limfòcit | Wikimedia Commons

La prevenció continua sent la millor arma

No obstant això, hi ha estratègies de prevenció del contagi que han demostrat ser altament efectives i que cal tenir en compte sempre. En primer lloc hi ha la preexposició profilàctica, o PrEP, recomanada per a persones en risc de contagi. Consisteix a prendre antiretrovirals abans de la possible exposició i ha demostrat tenir uns resultats molt positius.

En el cas de les dones, seguint la mateixa idea, també s’estan començant a introduir anells vaginals amb antiretrovirals, que compleixen la mateixa funció sense haver de prendre la medicació tan sovint. Una estratègia que podria reduir molt els contagis a l’Àfrica subsahariana on, a més, també s’està promovent la circumsició entre els homes després que alguns estudis revelessin que aquesta pràctica redueix el risc de contagi de dones a homes en un 60% aproximadament. I finalment, és clar, hi ha l’ús de preservatiu, el mètode de prevenció més conegut i més estès del món.

Píndoles de la PrEP, un mètode eficaç de prevenció de les infeccions per VIH  | NIAID
Píndoles de la PrEP, un mètode eficaç de prevenció de les infeccions per VIH | NIAID

Els contagis continuen caient arreu del món

El 2021, es calculava que hi havia uns 38,4 milions de persones amb VIH i, cada any, hi ha un milió i mig de contagis. Una xifra, però, que és menys de la meitat de la que era el 1996, quan es va assolir la més alta. De tots els portadors del virus, a més, 28,7 milions prenen antiretrovirals cosa que, juntament amb els mètodes de prevenció exposats anteriorment, ha contribuït a frenar els contagis. Les vacunes i la curació de la malaltia, però, són l’únic que poden posar fi a l’epidèmia d’una manera efectiva.

Més notícies
Clínica contra la malària a Tanzània  | Olympia Wereko-Brobby

La Covid ha perjudicat enormement la lluita contra el VIH, la malària i la tuberculosi

El retrocés en les campanyes per controlar aquestes malalties podria tenir efectes més greus que els de la mateixa pandèmia
:  - Mobile
El VIH fixat sobre un limfòcit

Descrit el primer cas de VIH resistent a tots els antiretrovirals, només respon a un fàrmac

Perquè el tractament sigui efectiu i durador cal combinar dos o tres medicaments
:  - Mobile
La tecnologia CRISPR-Cas9 és coneguda com les 'tisores moleculars' i permet modificar l'ADN d'una manera mai vista fins ara | NIH

L’edició genètica fa una passa importantíssima per eliminar el VIH del cos

Els investigadors han identificat 86 gens que podrien participar en la replicació del virus i que poden ser desactivats
:  - Mobile
El VIH fixat sobre un limfòcit  | Wikimedia Commons

Un gen de micos i ratolins pot ajudar a eliminar el VIH i l’Ebola

Les teràpies desenvolupades a partir d'aquest descobriment podrien ajudar milions de persones
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa