MonPlaneta
Una de cada 10 persones del món podria acabar patint Covid persistent
  • CA

La Covid persistent podria acabar afectant una de cada 10 persones del món, segons un estudi publicat a la revista ‘Nature Reviews Microbiology’ i elaborat per un equip de científics australians. Aquest problema mèdic, consistent en què alguns símptomes de la malaltia persisteixen durant més de 12 setmanes després de la infecció, es calcula que a dia d’avui afecta uns 65 milions de persones.

Un problema que afecta especialment les dones

Les dades afirmen que una mica més d’un 10% de les persones que pateixen la Covid-19 patiran problemes de salut crònics, amb les dones entre 30 i 55 anys com el grup poblacional més afectat. Entre els símptomes de la Covid persistent hi ha fatiga severa, impediments cognitius i problemes del sistema nerviós, a més de falta d’aire i nàusees, entre d’altres. Cada cop que una persona és infectada pel SARS-CoV-2, a més, encara que ja l’hagi patit abans, té les mateixes probabilitats de desenvolupar Covid persistent.

La sensació de mala olor és una seqüela relativament habitual de la Covid-19 | Freepik
La sensació de mala olor és una seqüela relativament habitual de la Covid-19 | Freepik

Semblances amb altres malalties cròniques

Els autors de l’estudi afirmen que hi ha semblances entre la Covid persistent i algunes altres malalties cròniques com la disautonomia, un problema del sistema nerviós autònom, o l’encefalomielitis miàlgica, més coneguda com a síndrome de fatiga crònica. De fet, la Covid persistent presenta, en molts casos, símptomes semblants al d’aquesta darrera malaltia.

És per tot això que els investigadors demanen que la Covid persistent sigui objecte d’estudis en profunditat que analitzin tots els seus aspectes partint del que s’ha descobert fins ara sobre la síndrome de fatiga crònica, la disautonomia i altres problemes mèdics desencadenats per infeccions virals.

Limfòcit T | NIAID
Limfòcit T | NIAID

Disminució en el recompte de cèl·lules T

Una altra troballa molt important d’aquest estudi és que, en les persones amb Covid persistent, sovint el recompte de cèl·lules T, els glòbuls blancs encarregats de la resposta immunològica a partir dels antígens, és reduït. En conclusió, doncs, els investigadors insisteixen que cal multiplicar els esforços per conèixer millor no només la Covid-19, cosa que s’ha fet àmpliament d’ençà de l’inici de la pandèmia, sinó també la Covid persistent, un problema de salut que, amb el temps, podria afectar cada vegada més persones.

Més notícies
Una pauta d'exercici físic progressiu ha demostrat tenir efectes molt positius en els símptomes de la Covid persistent | Photo by Jonathan Borba on Unsplash
Dissenyen un tractament contra la Covid persistent
Una pauta de rehabilitació millora molt la qualitat de vida dels afectats
Covid
Què en sabem, de la Covid persistent?
Un grup d'experts repassa els coneixements que es tenen sobre els efectes a llarg termini o crònics de la malaltia i reclama una aproximació interdisciplinària
Moment en què s'administra una vacuna contra la covid-19 | ACN
Les persones vacunades són menys proclius a patir Covid persistent
Un nou estudi s'afegeix als que demostren que les vacunes redueixen els efectes de la malaltia encara que no impedeixin el contagi
La sensació de mala olor és una seqüela relativament habitual de la Covid-19 | Freepik
Descobreixen què causa els problemes d’olfacte d’alguns afectats de Covid
Hi ha 15 compostos químics involucrats en la paròsmia, la sensació de mala olor sense raó evidenta

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa