MonPlaneta
Dissenyen un tractament contra la Covid persistent
  • CA

Un equip de diverses universitats i institucions de la ciutat de Leeds, a Anglaterra, ha dissenyat i provat un tractament efectiu contra la Covid persistent. Presentada en un article a la revista ‘Journal of Medical Virology’, aquesta pauta de rehabilitació ha aconseguit millorar molt la qualitat de vida dels afectats per aquest problema, reduint els símptomes que pateixen i augmentant els seus nivells d’activitat.

Un problema molt estès i molt temut

La Covid persistent és un dels efectes a llarg termini més coneguts de la pandèmia, uns efectes secundaris que resulten alhora incapacitants i angoixants. Després de fer algun esforç, els afectats sovint pateixen un malestar o un empitjorament dels símptomes que pateixen de manera habitual. Un fet que els deixa totalment esgotats i que els impedeix tornar a fer vida normal durant un període que pot anar d’unes quantes hores a , fins i tot, uns quants dies. A més, entre els símptomes de Covid persistent també hi ha ‘boira’ mental, falta d’aire, mals de cap, palpitacions… entre moltíssims altres que són més o menys habituals.

Mútua Terrassa i el dia a dia d'un hospital bolcat contra la Covid-19 | Redacció
Després de patir la Covid-19, algunes persones continuen arrossegant una sèrie de símptomes que s’han acabat anomenant ‘Covid persistent’ | Redacció

Una pauta d’exercicis progressius

Els 31 participants als assaigs d’aquest tractament eren persones que, de mitjana, tres cops cada setmana patien moments en què un esforç físic o mental lleu els deixava absolutament esgotats, ja fos físicament, emocional o cognitiva. Després d’haver seguit la pauta dissenyada per aquest equip de professionals mèdics i científics durant sis setmanes, aquesta xifra es va veure reduïda a un ‘xoc’ setmanal. Una millora significativa que, a més, ha anat acompanyada d’un augment de la seva capacitat d’estar actius i, per tant, una millora de la qualitat de vida.

El tractament se centra en fer un acompanyament a les persones que pateixen Covid persistent per augmentar la seva activitat física de manera gradual. La primera fase és de preparació per tornar a l’activitat, amb exercicis de respiració i estiraments suaus, i va augmentant fins arribar, cap al final de les sis setmanes, a activitats que eren habituals abans de patir la Covid, com ara fer esport de manera regular.

Fins i tot pujar a casa per les escales a bon ritme pot ser un exercici important | Pxhere
La recuperació comença amb exercicis molt moderats i va augmentant en intensitat per ajudar el pacient a millorar la seva qualitat de vida | Pxhere

Durant tot aquest procés, els pacients van ser controlats pel seu metge de capçalera i també van omplir qüestionaris sobre el seus nivells d’esforç i els ‘xocs’ d’esgotament que patien, per veure si podien passar al nivell següent de l’entrenament, que seguia el protocol CR-10 Borg de l’Organització Mundial de la Salut.

Resultats molt positius

Al cap de les sis setmanes de seguir la pauta, es va observar com no només s’havien reduït els ‘xocs’ d’esgotament sinó que, a més, tant els nivells d’activitat física com la qualitat de vida dels pacients havien augmentat. A més, altres símptomes de la Covid persistent com la fatiga, la manca d’aire i els mals de cap també es van reduir. Uns resultats que poden convertir aquesta teràpia en una gran ajuda pels milions de persones que, arreu del món, continuen arrossegant les conseqüències d’haver patit una infecció pel virus de la Covid-19.

Més notícies
 | Cristóbal Castro
Troben danys pulmonars ocults en persones amb Covid persistent
Ho indica un estudi pilot però caldrà més recerca per confirmar els resultats
Covid
Què en sabem, de la Covid persistent?
Un grup d'experts repassa els coneixements que es tenen sobre els efectes a llarg termini o crònics de la malaltia i reclama una aproximació interdisciplinària
Coronavirus | Flickr
Un nou descobriment obre la possibilitat de fer tests per detectar la Covid persistent
Algunes irregularitats a la sang podrien permetre identificar els qui la pateixen amb relativa facilitat
Impulsen un assaig per provar un medicament per l’asma en casos de Covid persistent
La Fundació Jordi Gol impulsar la recerca, que inclourà 284 pacients

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa