MonPlaneta
Investiguen si la vitamina A pot ajudar a recuperar l’olfacte després de la Covid
  • CA

L’administració de vitamina A a través de gotes pel nas podria ajudar a posar remei a la pèrdua o la modificació de l’olfacte en persones que han passat la Covid-19. Aquesta és la base d’un estudi que està duent a terme la Universitat d’East Anglia, a Anglaterra, i que si tingués èxit podria ajudar milions d’afectats a tot el món, ja que aquest és un dels efectes a llarg termini més habituals de la malaltia i de què s’ha parlat més d’ençà de l’inici de la pandèmia, a banda dels casos, evidentment molt més greus, de Covid persistent.

Les proves, que duraran dotze setmanes, consistiran a donar aquestes gotes a una part dels voluntaris i a una altra no i, a mesura que passin els dies, se’ls farà ensumar coses amb olors tan poderoses com les roses o els ous podrits. Alhora, se’ls faran escàners cerebrals per comprovar si aquests suplements de vitamina A els han ajudat a reparar els nervis de l’olfacte que poguessin haver quedat afectats per la Covid, i també per veure, en casos en què les olors no han desaparegut sinó que han canviat, si també hi ha hagut cap modificació a les àrees del cervell encarregades de reconèixer-les.

Una professional sanitària pren notes en una pissarra dels tractaments i proves als pacients amb covid-19
Una professional sanitària pren notes en una pissarra dels tractaments i proves als pacients amb covid-19

La pèrdua o l’alteració de l’olfacte és un dels símptomes més coneguts de la Covid i pot continuar després de la remissió de la infecció. Aquests problemes olfactius no acostumen a passar, en la majoria de casos, de les dues setmanes, però s’han registrat moltíssims casos de persones a qui els continuen durant mesos o, fins i tot, que no han recuperat mai l’olfacte. Cal recordar, a més, que una part molt important del gust s’obté a través d’aquest altre sentit i que, per tant, els problemes per sentir les olors afecten directament la nostra percepció dels sabors.

Tot i que la vitamina A, també anomenada retinol, ajuda a reforçar el sistema immunològic, a mantenir una vista sana i a regenerar els teixits d’algunes parts del cos, inclòs el nas, es recomana no prendre un excés d’aquesta substància ja que pot causar pèrdua de cabells, llavis tallats, sequedat a la pell, mals de cap, un augment del calci en sang i, en els casos més extrems, danys hepàtics.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa