MonPlaneta
Troben la molècula que associa els records a bones o males sensacions
  • CA

Un equip d’investigadors han trobat la molècula del cervell que fa que un record s’associï a bones o a males sensacions. Publicat a la revista ‘Nature’, obre la porta a una comprensió més profunda del funcionament de la memòria, especialment de per què algunes persones són més proclius a recordar les coses que els duen emocions negatives que les positives, com passa en les persones que pateixen ansietat, depressió o síndrome d’estrès posttraumàtic.

Així doncs, l’estudi ha descobert els fonaments del procés biològic de com recordem si una cosa és bona o dolenta. Aquest mecanisme, que ens permet saber si hem de repetir alguna cosa o al contrari, si l’hem d’evitar, és un element essencial de la nostra experiència com a éssers vius. I tot plegat es limita, sembla, a una sola molècula, que enllaça els records amb el sentiments en el que s’anomena “assignació de valença”.

El trastorn d'ansietat s'acostuma a tractar amb benzodiazepines, que poden tenir efectes secundaris seriosos | Pixabay
Aquest descobriment pot ser fonamental per comprendre problemes com l’ansietat o la depressió | Pixabay

El commutador entre els bons i els mals records

El 2016, el líder d’aquest mateix equip ja va descobrir que hi ha un grup de neurones de l’amígdala basolateral que ajuden en aquesta assignació en el cas dels ratolins i que els serveixen per aprendre. En concret, es va observar que un grup s’activava en els casos de valença positiva i uns altres en el cas de valença negativa. Així, semblava clar que hi havia dos ‘camins’ en aquest aprenentatge, però no s’havia descobert quin era el commutador que permetia canviar entre l’un i l’altre.

La molècula de l’optimisme

En aquest nou estudi, els investigadors es van fixar en la importància d’una molècula, la neurotensina, en aquestes neurones. Tot i que ja sabien que s’associava al processament de la valença, hi ha alguns altres neurotransmissors que també, de manera que van fer servir la tecnologia d’edició genètica CRISPR per retirar el gen de la neurotensina de les cèl·lules d’aquesta zona del cervell dels ratolins.

Per a la seva sorpresa, els ratolins van perdre la capacitat de relacionar els records amb emocions bones, és a dir, d’assignar una valença positiva. En canvi, es van tornar encara millors associant els estímuls negatius. Això podria indicar que el cervell té un biaix predeterminat cap a la por, ja que les neurones associades amb la valença negativa estan activades fins que s’allibera la neurotensina. Això té sentit, ja que ajuda a evitar situacions perilloses, i també podria ser la clau del pessimisme.

Les neurones productores de dopamina han resultat tenir diversos subtipus, un dels quals és especialment vulnerable al Parkinson | Pixabay
L’aprenentatge positiu i el negatiu s’associen a neurones diferents de la mateixa part del cervell | Pixabay

Possibles aplicacions mèdiques

Després, els investigadors també van demostrar que uns nivells alts de neurotensina tenen l’efecte contrari, potenciar l’aprenentatge positiu i perjudicar l’assignació de valença negativa. Així doncs, s’ha aconseguit manipular l’interruptor d’aquest procés del cervell. Això, és clar, fa que es preguntin si aquest mecanisme podria ajudar persones amb alguns problemes com l’ansietat o la síndrome d’estrès posttraumàtic, tot i que primer caldria veure quins altres processos participen en la segregació de neurotensina.

Més notícies
Els moviments dels ulls quan evoquem la memòria episòdica estan directament relacionats amb la qualitat del record | Pixahive
El moviment dels ulls té la clau del funcionament de la memòria
Un nou estudi determina la seva importància en l'enregistrament i reproducció de records
Quan dormim, el cervell es repara i endreça la nostra memòria, creant les associacions indirectes que fem servir habitualment | D.P.
Descobreixen com construïm la memòria relacional mentre dormim
Les connexions entre elements que no tenen cap relació demanen que les neurones i els circuits que els representen es comuniquin
La termodinàmica ha estat feta servir per identificar i distingir els diversos estats del cervell | NIH
La termodinàmica ajuda a estudiar el cervell
Investigadors de la UPF han fet servir la seva segona llei per analitzar els diversos estats cerebrals
La llengua materna té un efecte en la nostra habilitat per a la música | GDC
El cervell processa les frases de manera diferent segons la seva estructura
"El got és vermell" i "el got vermell" no causen el mateix patró de reacció a les neurones

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa