MonPlaneta
El Zika i les infeccions hospitalàries, afegides a la llista de declaració obligatòria
  • CA
Metges operant | Europa Press

La conselleria de Salut de la Generalitat ha inclòs a la llista de malalties de declaració obligatòria el virus del Zika, la síndrome respiratòria d’Orient Mitjà (Mers-CoV), les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària i les resistències a fàrmacs antimicrobians. A través d’una nova ordre, publicada al Diari Oficial de la Generalitat, actualitza el decret del 2015 que establia de quines malalties han d’informar a Salut Pública tots els centres sanitaris i laboratoris, tant si són públics com privats. S’han afegit aquestes malalties en els dos sistemes de vigilància epidemiològica catalans, el Sistema de Malalties de Declaració Obligatòria -en què alerten els professionals assistencials davant la sospita d’una malaltia- i el Sistema de Notificació Microbiològica de Catalunya -en què els laboratoris declaren els casos confirmats.

En declaracions a Europa Press, la subdirectora general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, Mireia Jané, ha explicat que no s’havia inclòs el Zika anteriorment perquè el decret es va aprovar abans del brot al Brasil de l’any 2016, encara que sí que es feia vigilància i es va obrir una via perquè es declarés. Pel que fa a les infeccions resistents, ha indicat que s’afegeixen a la llista per poder actuar ràpidament, també seguint indicacions de la Unió Europea, i això permetrà tenir informació dels microorganismes que es detecten en cada pacient.

Fins avui, es feia l’estudi de sensibilitat antimicrobiòtica per a alguns microorganismes però els declaraven de manera agregada, en una informació setmanal, mentre que ara se sabrà de manera individual. El Departament ha enviat l’ordre a tots els nivells assistencials, i ha incorporat els nous casos en el material divulgatiu per als professionals. El sistema epidemiològic català treballa en coordinació amb la resta de comunitats autònomes en la xarxa nacional de vigilància i el Centre de coordinació d’alertes i emergències sanitàries, i també es comunica amb regions i estats en què se sap que hi han estat persones amb alguna d’aquestes infeccions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa