MonPlaneta
Una de cada deu persones que han tingut Covid lleu continua tenint símptomes vuit mesos després

Fins i tot vuit mesos després d’haver patit lleument la Covid-19, un 10% de les persones encara afirma que té, com a mínim, un símptoma entre moderat i sever i que té un impacte negatiu en la seva vida a casa, a la feina o en les relacions socials. D’entre ells, els més coneguts són la pèrdua de l’olfacte i el gust i, també, el cansament. Aquesta és la conclusió a què ha arribat un grup d’investigadors de l’Hospital Danderyd i l’Institut Karolinska, a Suècia, que ha estat publicada a la revista ‘JAMA’ i que deriva de l’estudi ‘COMMUNITY’, que va començar la mateixa primavera de 2020 i que tenia per objectiu examinar la immunitat després d’una infecció per SARS-CoV-2.

A la primera fase, es van recollir mostres de sang de més de 2.100 treballadors de l’Hospital Danderyd, dels quals un 19% ja tenien anticossos del coronavirus. Des d’aleshores, les mostres s’han anat recollint cada quatre mesos i els participants han respost enquestes relacionades amb els símptomes de més durada i l’impacte que han tingut en les vides de qui els han patit. Del total de participants, 323 havien patit la Covid-19, un 83% dels quals eren dones i amb una edat mediana de 43 anys. Aquest grup va ser comparat amb un altre de treballadors que no havien patit la malaltia. Els resultats van indicar que un 26% dels qui havien tingut Covid, davant d’un 9% dels del grup de control, havien tingut un símptoma entre moderat i sever i que havia durat més de dos mesos i que un 11% d’ells, davant d’un 2% en el grup de control, tenien com a mínim un símptoma que havia tingut un impacte negatiu en la seva vida i que havia durat, com a mínim, vuit mesos. A més dels ja esmentats, els problemes respiratoris també es comptaven entre els símptomes persistents, a més d’altres menys habituals però molt rellevants com ara la fatiga mental, els problemes de concentració i memòria, els dolors musculars, les palpitacions i la febre.

Així, tot i que els participants a l’estudi havien patit una infecció lleu per SARS-CoV-2, l’estudi demostra que una proporció relativament gran de tots ells van continuar patint símptomes durant força temps i que, a més, van tenir un impacte important en la seva qualitat de vida. Així doncs, fins i tot els joves haurien d’anar amb molt de compte, tot i que siguin menys susceptibles de patir una infecció greu. Pel que fa a l’estudi COMMUNITY, ara que la majoria de participant estan sent vacunats, es continuarà examinant-los per conèixer el seu grau d’immunitat, la possibilitat de reinfecció i altres preguntes, entre les quals quin és el paper del sistema immunològic en l’etapa post-Covid incloent, si n’hi ha, símptomes que puguin ser autoimmunes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa