MonPlaneta
Separen dos siamesos units pel crani gràcies a la realitat virtual
  • CA

La realitat virtual ha estat essencial per aconseguir separar dos bessons siamesos que havien nascut units pel crani. La darrera de les 7 operacions a què han estat sotmesos a Rio de Janeiro (Brasil) sota la direcció de l’Hospital Great Ormond Street de Londres (Anglaterra) ha durat més de 27 hores però tots dos nens, Bernardo i Artur, de quatre anys d’edat, es troben bé i s’estan recuperant favorablement, segons afirma la cadena britànica BBC citant l’agència PA.

Mesos d’assaigs amb realitat virtual

Segons Gemini Untwined, l’ONG que ha finançat l’operació un de cada 60.000 naixements resulta en bessons siamesos, dels quals només un 5% estan units pel crani. Bernardo i Arthur, a més, són els bessons craniòpags –amb el cervell fusionat– de més edat que s’han separat mai. Això ha estat possible gràcies a que els professionals han participat en aquesta darrera i llarguíssima operació han assajat durant mesos les tècniques que farien servir mitjançant projeccions en realitat virtual, creades a partir de tomografies computeritzades i ressonàncies magnètiques.

Els siamesos Bernardo i Arthur abans de l'operació que els ha separat | Instituto Estadual do Cérebro (IEC) Paulo Niemeyer
Els siamesos Bernardo i Arthur abans de l’operació que els ha separat | Instituto Estadual do Cérebro (IEC) Paulo Niemeyer

Tot plegat per aconseguir dur a terme un dels processos de separació més difícils que s’ha fet mai, segons afirma Gemini Untwined, i que s’ha aconseguit amb uns mitjans que el fundador de l’organització, el cirurgià Noor ul Owase Jeelani, ha definit com “de l’era de l’espai”. Per primera vegada, cirurgians de diversos països van poder operar a la mateixa sala de realitat virtual alhora, podent veure l’anatomia dels infants i practicar abans de posar-los en perill, cosa que dóna molt d’avantatge i molta seguretat tant als professionals mèdics com als pacients.

Una de les operacions més difícils del món

El doctor Jeelani va encapçalar l’operació juntament amb el doctor Gabriel Mufarrej, cap de cirurgia pediàtrica de l’Institut Estatal del Cervell Paulo Niemeyer, que s’ha fet càrrec dels infants durant els dos anys i mig que han passat amb ells. “En alguns aspectes aquestes operacions es consideren les més difícils del nostre temps”, ha recordat Jeelani, “i poder-les fer amb realitat virtual ha estat com arribar a Mart”. En aquest cas, a més, a causa dels intents anteriors per separar els siamesos, que no havien tingut èxit, hi havia teixit cicatritzat que complicava encara més l’operació.

Després de les 27 hores d’operació, com passa en tots els siamesos, la pressió sanguínia i la freqüència cardíaca es va disparar, i no va normalitzar-se fins que, quatre dies després, els dos germans van tornar-se a veure i es van donar la mà. Els bessons continuen a l’hospital, on evolucionen favorablement i són a punt de començar sis mesos de rehabilitació.

Més notícies
El crani descobert a Burgos amb marques d'haver estat sotmès a cirurgia | Universidad de Valladolid
Descoberta a Burgos la mostra de cirurgia auditiva més antiga del món
Un crani i un ganivet de pedrenyal de fa 5.300 anys, proves de l'ús de tècniques rudimentàries per operar
Representació de dos espermatozous fecundant un òvul
Identifiquen per primera vegada uns bessons semi-idèntics en una dona embarassada
Els fetus, d'un nen i una nena, tenen la mateixa informació genètica de la mare però difereixen en la provinent del pare
Embaràs | Hippopx
La diabetis duplica el risc de preeclàmpsia en embarassos de bessons
Un estudi de l'Hospital del Mar apunta que si es desenvolupa diabetis gestacional l'increment del risc és menor
La termodinàmica ha estat feta servir per identificar i distingir els diversos estats del cervell | NIH
La termodinàmica ajuda a estudiar el cervell
Investigadors de la UPF han fet servir la seva segona llei per analitzar els diversos estats cerebrals

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa