MonPlaneta
Relacionen la fatiga de la Covid persistent amb l’ansietat i la depressió

Un equip d’investigadors de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i de l’Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau de Barcelona ha pogut relacionar, per primer cop, la fatiga de la Covid persistent amb l’ansietat, la depressió i altres dèficits cognitius que, juntament amb la dificultat per respirar, són els símptomes més comuns de la condició postcovid segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). La seva recerca ha estat publicada a la revista ‘Journal of Neurology’.

Un problema molt estès

Perquè la Covid persistent sigui considerada com a tal cal que els símptomes siguin presents durant almenys dos mesos i durant els tres mesos posteriors a l’inici de la malaltia. La literatura científica calcula que entre el 9% i el 49% dels pacients presenten fatig quatre setmanes després de l’inici dels símptomes i, fins i tot, alguns estudis apunten que pot persistir durant un any en com a mínim un terç dels pacients. Tot i això, no s’havia estudiat a fons si hi havia una connexió entre la fatiga, l’ansietat i la depressió dels pacients de Covid persistent.

| Wikimedia Commons
Un dels símptomes habituals després d’una infecció per Covid és la dificultat per concentrar-se | Wikimedia Commons

Un estudi recent de la UOC, publicat a la revista ‘Brain and Behavior’, ja mostrava com la malaltia té un impacte generalitzat en les habilitats d’atenció, les funcions executives, l’aprenentatge i la memòria a llarg termini. Ara, aquest darrer estudi revela que la fatiga dels pacients amb Covid persistent està relacionada amb patir ansietat, depressió i apatia.

La fatiga, un símptoma “invalidant”

Marco Calabria, investigador principal de l’article, recorda que la fatiga és “molt invalidant i limita molt la qualitat de vida de les persones”. Així, si la causa és la Cobid, cal “anar més enllà” i veure quins altres símptomes o trastorns s’hi associen. Ara que s’ha observat aquest nexe, caldrà “explorar” per tal d’orientar les teràpies en el futur. Malauradament, però, aquesta recerca no ha dilucidat la direcció de l’efecte, és a dir, “si la fatiga és la que genera depressió o a l’inrevés“.

Representació del SARS-CoV-2 | Pixabay
Representació del SARS-CoV-2 | Pixabay

La fatiga es caracteritza pel cansament excessiu i per la feblesa física o cognitiva i muscular, i s’associa a condicions mèdiques com infeccions postvirals o malalties neurològiques. No obstant això, no té una definició acceptada universalment i el coneixement sobre els mecanismes que la causen és limitat. És, per tant, un repte pels experts, com també ho va ser separar la fatiga postcovid de les conseqüències de les situacions viscudes durant la pandèmia.

La relació Covid-fatiga-ansietat-depressió

Els investigadors van estudiar 136 casos de pacients amb Covid-19 que patien dèficits cognitius vuit mesos després de l’infecció. Així van trobar com “la fatiga està associada amb l’atenció sostinguda”, la que emprem per dur a terme una tasca durant un temps llarg i que ens “manté concentrats”. A més, també es relaciona amb les funcions executives, que permeten “mantenir la informació temporal ment emmagatzemada”, ja sigui per calcular o per reelaborar una frase que hem sentit, per exemple.

L'alimentació pot tenir una relació directa amb l'estat d'ànim depressiu, segons un nou estudi | Piqsels
La recuperació de la Covid-19 pot ser frenada per símptomes com ara l’ansietat o la depressió | Piqsels

La fatiga “és un símptoma relacionat amb infeccions virals”, diu Calabria, i és per això que es pensava que podria ser “un dels possibles símptomes per la infecció” pel coronavirus. De fet, l’investigador considera possible que, en les primeres onades, l’aïllament contribuís a augmentar alguns símptomes, però “no sempre és el cas”. “A molts la fatiga els impedeix tornar a la vida que tenien abans”, apunta, i afegeix que altres “continuen patint fatiga tot i haver pogut tornar a les condicions prepandèmia”.

A més, pel que fa a l’apatia associada a la Covid-19, els investigadors van comprovar com la seva prevalença passava del 17% abans de la infecció al 62% després. Tot plegat, afirmen, fa palesa la necessitat d’un enfocament holístic per avaluar i considerar el tractament per a pacients amb Covid-19 que pateixen fatiga. No obstant això, queden moltes preguntes per respondre, com ara com es reflecteixen aquests canvis en el cervell, quant duren, qui és més suceptible de patir Covid persistent…

“Totes aquestes preguntes les respondrem a mesura que passi el temps”, conclou Calabria, “perquè es tracta d’una cosa nova i desconeguda”.

Més notícies
Les ressonàncies magnètiques del cervell de pacients recuperats de la Covid mostra canvis importants i que podrien explicar alguns efectes a llarg termini de la malaltia | University of California - San Francisco

Patir la Covid pot encongir el cervell fins i tot en casos lleus

Un nou estudi troba diferències en escàners cerebrals abans i després de patir la malaltia
:  - Mobile
Moment en què s'administra una vacuna contra la covid-19 | ACN

Les persones vacunades són menys proclius a patir Covid persistent

Un nou estudi s'afegeix als que demostren que les vacunes redueixen els efectes de la malaltia encara que no impedeixin el contagi
:  - Mobile
Wikimedia Commons

Troben una possible explicació a la pèrdua d’olfacte a causa de la Covid

Es tractaria d'una disminució en l'activitat de les proteïnes dels receptors olfactius
:  - Mobile
  | Cristóbal Castro

Troben danys pulmonars ocults en persones amb Covid persistent

Ho indica un estudi pilot però caldrà més recerca per confirmar els resultats
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa