MonPlaneta
Patir la Covid pot encongir el cervell fins i tot en casos lleus
  • CA

Un nou estudi liderat per la Universitat d’Oxford (Anglaterra) revela que les infeccions per Covid, fins i tot si són lleus, poden tenir com a conseqüència un lleuger encongiment del cervell, entre d’altres canvis. L’anàlisi de ressonàncies magnètiques fetes abans i després de patir la malaltia mostra, a més, una pèrdua de matèria grisa en les parts relaciononades amb l’olfacte, cosa que podria explicar alguns dels símptomes més habituals que es mantenen després de la recuperació.

En un article publicat a la revista ‘Nature’, els investigadors expliquen com van fer servir les dades de l’UK Biobank del Regne Unit, un projecte que ha seguit 500.000 persones durant 15 anys i té una base de dades completa del seu estat de salut durant tot aquest temps, incloent escàners cerebrals. És així com han pogut observar que, en aquest temps, el cervell de les persones que han patit Covid ha canviat més que els que no.

Escàner cerebral | iStock
L’estudi ha revelat canvis en el cervell dels pacients que van patir la Covid, com ara un encongiment i pèrdua de matèria grisa | iStock

Canvis sorprenents

En concret, es va tornar a fer ressonàncies magnètiques a gairebé 800 persones, 401 de les quals havien patit Covid (un 96% lleu) i 384 que no l’havien tingut. Els resultats, que van sorprendre fins i tot els mateixos científics, mostren que el cervell del primer grup es va encongir, de mitjana, entre un 0,2% i un 2% i que, a més, van perdre matèria grisa a les zones relacionades amb l’olfacte i la memòria. A més, aquestes mateixes persones també tenen més dificultat per dur a terme tasques mentals complexes.

La gran pregunta, ara, és si aquests canvis són reversibles, però els investigadors encara no la poden respondre. El cervell, de fet, és un organ molt plàstic i capaç de reparar-se tot sol, de manera que és molt possible que, en un període de temps més o menys prolongat, aquests efectes molestos acabin desapareixent. Pel que fa a les neurones olfactives, no està clar si van morir per un atac directe del virus o, simplement, per inactivitat a causa de la pèrdua d’aquest sentit durant la infecció.

Escàner amb xenó d'una persona sana (esquerra) i una amb Covid persistent (dreta) | Oxford University
Els resultats se sumen als que, anteriorment, havien mostrat els efectes de la Covid persistent als pulmons | Oxford University

Noves preguntes

D’altra banda, com que l’estudi es va fer quan les variants principals en circulació eren l’original i l’Alfa, on la pèrdua d’olfacte i gust eren un símptoma molt important, no s’ha pogut comprovar si les variants següents també causen els mateixos danys. De fet, en el cas de la variant Òmicron, el número de pacients que afirma haver perdut els sentits del gust i l’olfacte ha caigut enormement.

En qualsevol cas, aquests descobriments donen molta més informació sobre els efectes de la Covid i, és clar, fan que els investigadors es preguntin moltes més coses, tant pel que fa als mecanismes que els provoquen com a les millors maneres de mitigar-los o d’accelerar la recuperació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa