A l’estat espanyol, durant els mesos de juny, juliol i agost es consumeixen la meitat de gelats de l’any. En total, els ciutadans de l’Estat van consumir 149 milions de litres de gelat entre el mes de juny de 2020 i el maig de 2021, cosa que suposa un augment del 4% respecte el mateix període de l’any anterior.
Tot i que aquest producte és molt apreciat per refrescar-se en moments de calor, Mariona Bolfegó, professora col·laboradora de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), afirma en un comunicat de la universitat que un consum habitual de gelats ultraprocessats no només no és la tria més saludable per hidratar el cos sinó que, al contrari del que es pot pensar, els seus nivells elevats de sucre fan que tinguem més set en comptes de treure’ns-la.
El sucre pot ser fins al 30% del pes d’un gelat
“Els gelats d’aigua i a base de llet o nata”, apunta, “tenen un alt contingut de sucres que representen com a mínim un 20% o un 30% del pes total”. Dues boles de gelats petites o un polo de gel, explica, contenen uns 25g de sucre, és a dir, l’equivalent a quatre cullerades de postres. Així doncs, recorda, només amb això ja s’arriba a la quantitat màxima d’ingesta diària de sucres que recomana l’Organització Mundial de la Salut. A més un estudi d’aquest 2022 de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) conclou que el consum de sucres afegits i lliures ha de ser el més baix possible com a part d’una dieta nutricionalment adequada.
Tant Balfegó com Montserrat Rabassa, que també és professora dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC, recomanen seguir una dieta saludable, com la mediterrània i, com indiquen la gran majoria de guies alimentàries actuals, reduir al màxim el consum d’aquest tipus de sucres que són presents, entre d’altres, als gelats ultraprocessats.
Gelats i diabetis
Pel que fa a la combatibilitat entre gelats i diabetis, des del Centre per a la Innovació de la Diabetis Infantil de l’Hospital de Sant Joan de Déu (CIDI) apunten que tant els adults com els nens amb diabetis tipus 1 poden menjar gelats però que és important que tinguin en compte de quin tipus i quins components té. Així, recomanen llegir sempre que es pugui l’etiqueta nutricional i remarquen que els gelats casolans o artesanals són els més recomanables perquè normalment contenen aliments de qualitat i es té en compte la quantitat de sucre a l’hora d’elaborar-los.
La importància de triar un bon gelat
Les expertes de la UOC també assenyalen la importància de triar bé el tipus de gelat pels seus efectes en els nivells de glucosa en sang, segons si puja més o menys ràpidament. Els sucres, greixos i additius que tenen, a més, poden “contribuir a l’augment del pes corporal, de la glucosa en sang o del risc de patir malalties del cor”, explica Balfegó. És per això que cal tenir en compte l’aportació de sucres i greixos saturats i també l’increment rapid de glucèmia i insulina en sang.
A més, Rabassa apunta que cal tenir present que el cos no respon igual al consum d’un gelat de gel, fet d’aigua, sucres i colorants, que el d’un amb base de llet o nata. En el cas dels primers, “el sucre puja més ràpidament a la sang” mentre que, en el segon, “l’absorció és més lenta” per la composició nutricional.
A l’hora de triar un gelat, tant si és d’aigua com de llet, cal tenir en compte la qualitat dels nutrients utilitzats per elaborar-lo, i és per això que “s’han d’evitar al màxim” els ultraprocessats, que contenen sucres, greixos, sal i additius. A més, fan servir ingredients com ara caseïna, lactosa, gluten olis hidrogenats, xarop de glucosa o fructosa, conservants, colorants, edulcorants o potenciadors del sabor.
“Aquests productes comercials hiperpalatables”, apunta Rabassa, que tenen ingredients perquè siguin més saborosos, “es poden convertir en addictius” perquè activen el circuit de recompensa del cervell. Per evitar això, la professora dóna un consell que també serveix per triar l’opció més saludable: “com menys ingredients hi hagi a la composició d’un gelat, millor”, perquè això vol dir que “està menys processat”.
Gelats fets a casa o iogurts gelats, les millors opcions
Així, per a totes dues expertes, si es volen consumir gelats habitualment, el millor és preparar-los a casa, controlant els ingredients i evitant sucres i greixos poc saludables, fent servir, per exemple, fruita triturada i congelada (maduixes, nabius, meló, etc), llet, iogurt, cacau pur, fruita seca, alvocat o dàtils. “Un gelat casolà amb xocolata i fruita seca pot ser força calòric però no té res a veure amb un gelat ultraprocessat”, afirma Balfegó, que afegeix a les alternatives els iogurts gelats, amb una base 100% de iogurt natural, que es poden trobar als supermercats.