MonPlaneta
Nova Zelanda prohibeix vendre tabac als nascuts després de 2008
  • CA

El Parlament de Nova Zelanda va aprovar aquest dimarts una llei per la qual es prohibeix vendre tabac a cap persona nascuda després de l’any 2008. Aquesta mesura, que vol aconseguir que el número de compradors potencials es redueixi any rere any fins a desaparèixer, ha estat definida per la ministra de Salut neozelandesa, Ayesha Verrall, com una passa “cap a un futur lliure de fum”.

La llei entrarà en vigor a partir del primer de gener de 2023 i prohibirà l’adquisició de productes relacionats amb el tabac a tothom que tingui menys de 18 anys, com fins ara, però també a totes les persones que els compleixin a partir d’ara. Així, per exemple, quan arribem a l’any 2050 els qui tinguin 40 anys continuaran sent massa joves com per poder comprar tabac, una opció que quedarà limitad als qui ja eren majors d’edat abans de l’entrada en vigor de la llei.

Fumador | Pixabay
Amb la nova legislació, els fumadors seran cada cop massa grans | Pixabay

Un dels països amb menys fumadors del món

La raó d’aquesta llei, ha insistit Verrall, és que “milers de persones visquin més” i que, a més, les arques públiques s’estalviïn més de 3.000 milions d’euros en el cost de tractar malalties derivades del tabaquisme entre la població. El fet, però, és que Nova Zelanda ja és un dels països on menys fumadors hi ha al món, amb els consumidors habituals al voltant d’un 8%.

No obstant això, les noves restriccions volen que el percentatge baixi a menys d’un 5% el 2025 i que, a partir d’allà, continuï caient fins a desaparèixer. Aquest nova llei, en la mateixa línia, també limitarà el número d’establiments on es podran adquirir productes de tabac, que passaran dels 6.000 actuals a uns 600, i s’imposarà una reducció als nivells de nicotina que contenen per fer-los menys addictius.

La llei no afecta les cigarretes electròniques, cosa que és assenyalada com una errada greu

Possibles inconvenients

Amb tot, alguns sectors crítics han assenyalat possibles forats d’aquestes mesures. D’una banda, el fet que la llei no hagi prohibit els ‘vapejadors’, que són molt més populars que els cigarrets entre els joves. De l’altra, part de l’oposició parlamentària ha advertit que una restricció com aquesta podria augmentar el mercat negre del tabac.

Més notícies
Plantes de tabac | Pixabay
El consum de tabac té com a mínim 12.000 anys d’antiguitat
Un nou descobriment desplaça 9.000 anys enrere la prova més antiga de l'ús d'aquesta substància
L'associació cafè-cigarret pot tenir una explicació molt més complexa del que pensem | Pxhere
Descobreixen la raó del costum de fer el cafè i el cigarret de bon matí
Alguns composts del cafè redueixen els efectes de l'abstinència de nicotina
El tabac té una gran influència en el desenvolupament de càncers
Gairebé la meitat de morts per càncer es podrien prevenir
El tabac, l'alcohol i l'obesitat són els que més contribueixen a les xifres actuals
Deu anys de prohibició de fumar en espais tancats
Els experts creuen que els avenços han estat "molt importants" però demanen que hi hagi més prevenció, especialment en el context de la pandèmia

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa