MonPlaneta
El consum de tabac té com a mínim 12.000 anys d’antiguitat

El consum de tabac és més antic que la mateixa agricultura. Aquesta planta, que ha tingut un impacte enorme en el transcurs de la humanitat i que a dia d’avui té més de mil milions de consumidors arreu del planeta, ja era emprada durant l’Edat de Pedra, segons demostra un article publicat a la revista ‘Nature Human Behaviour’. L’estudi revela que, fa més de 12.000 anys, a l’actual Utah (Estats Units), els caçadors-recol·lectors consumien tabac, en una descoberta que desplaça més de 9.000 anys les proves més antigues de consum de tabac.

El tabac, doncs, és una de les drogues més antigues que ha consumit l’home i, molt probablement, la que ha tingut un impacte més gran. La troballa es va fer el 2015 durant una excavació arqueològica, una petita taca negra a terra que, quan va ser analitzada al laboratori, va resultar que contenia llavors de tabac cremades d’aproximadament 12.300 anys d’antiguitat. En aquella època, els habitants de la regió es desplaçaven durant grans distàncies per caçar animals molt grans. Els científics van descartar que les llavors de tabac acabessin cremades per casualitat, ja fos perquè venien de l’estómac d’algun dels animals cuinats al foc o perquè s’havien cremat plantes com a combustible. El tabac, de fet, és tòxic, i els animals no se’l mengen. A més, no era autòcton de la zona, de manera que els caçadors l’havien dut amb ells, i no per a cremar com a combustible, ja que la planta no és especialment útil per a això.

Cedit
El tabac és una de les drogues més consumides del món

Tot i que les llavors del tabac no contenen nicotina, el seu descobriment indica que els caçadors devien estar consumint les altres parts que sí que en contenen, com ara les fulles i les tiges, qui sap si cremant-les o, directament, mastegant-les o xuclant-les i, després, escopint les llavors al foc. Fins ara, les proves més antigues de consum de nicotina eren a pipes de fumar trobades a l’Amèrica del Nord fa uns 3.000 anys, però aquest descobriment indica que, quan el tabac es va començar a cultivar i es va domesticar, ja feia milers d’anys que es consumia. De fet, com amb moltes altres plantes, i com va passar fins i tot amb l’elaboració de pa, l’ús o el consum va precedir de molt de temps el cultiu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa