MonPlaneta
Una nova vacuna pot protegir de la malària durant mesos
  • CA

Una sola vacuna podria protegir durant mesos de la infecció pel paràsit de la malària, segons un estudi publicat a la revista ‘New England Journal of Medicine’. La immunització amb anticossos monoclonals, que ha passat la fase 1 d’assaigs clínics, ha estat provada en un grup petit d’adults i ha demostrat ser tant efectiva com segura.

La malaltia més mortífera de la història

Gràcies a aquesta nova vacunam els infants dels països més afectats per aquesta malaltia, que són els que tenen més probabilitats de morir, podrien ser protegits del paràsit, que es diu que pot haver estat el responsable de la mort de la meitat d’humans que han viscut en tota la història. Dels 17 participants a l’assaic clínic, 15 no es van infectar després d’haver estat exposats a mosquits portadors de la malaltia. L’assaig va provar diverses dosis i mètodes d’administració, i els investigadors han conclòs que una sola dosi pot protegir de la malària fins a mig any.

El paràsit de la malària en una mostra de sang | CDC
El paràsit de la malària en una mostra de sang | CDC

Una esperança per a milions de persones

Gràcies als anticossos monoclonals, doncs, es podria aconseguir una protecció prou duradora i senzilla contra el paràsit, tot i que caldrà continuar fent assaigs per veure si funciona fora del laboratori i també si resulta prou eficient en relació al seu cost. Aquests anticossos són proteïnes creades al laboratori i que reprodueixen les que el cos genera en resposta a una vacuna o una infecció. Els anticossos s’enganxen als paràsits de la malària, impedint que infectin el fetge i la malaltia es desenvolupi.

Aquestes vacunes, és clar, se sumarien a les mesures de prevenció habituals, i podrien canviar completament la situació en indrets com l’Àfrica Occidental, on només hi ha contagis durant l’estació plujosa.

Més notícies
Clínica contra la malària a Tanzània | Olympia Wereko-Brobby
Un nou descobriment podria trencar la cadena de transmissió de la malària
El bloqueig d'una proteïna dels mosquits que la transmeten podria fer-los resistents al paràsit i, per tant, contagiarien menys humans
Bacteri | Pikist
Els bacteris resistents ja maten més que la malària i la sida
Podrien tenir un paper directe o indirecte en més de sis milions de morts cada any
El paràsit de la malària en una mostra de sang | CDC
La malària està evolucionant per escapar dels diagnòstics ràpids
Els tests ja s'equivoquen en un 10% dels casos, cosa que ha fet saltar les alarmes
Femella d'Anopheles gambiae, el principal propagador de la malària, alimentant-se d'un humà
Eliminar el principal transmissor de la malària no tindria efectes mediambientals
Fer desaparèixer l'espècie de mosquit més associada a la transmissió d'aquesta malaltia no causaria perjudicis en els ecosistemes on viuen, segons afirma un estudi

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa