MonPlaneta
Una nova teràpia elimina el càncer fins ara incurable d’una nena

Un equip de metges del Great Ormond Street Hospital de Londres, a Anglaterra, ha aconseguit eliminar del cos d’una nena un càncer que, fins ara, es considerava incurable. Segons informa la BBC, l’ús d’una tècnica anomenada “edició de bases” ha aconseguit aquesta proesa que semblava impossible, obrint la porta a tota una revolució mèdica.

L’última opció per a l’Alyssa

Sis mesos després del tractament la nena, una adolescent de 13 anys anomenada Alyssa, continua estant bé. El càncer, de moment, és indetectable, per bé que els metges continuen fent-li un seguiment per assegurar-se que no torna. La malaltia que patia era una leucèmia limfoblàstica aguda de cèl·lules T, que li va ser diagnosticada el maig de l’any passat.

Després de no respondre ni a la quimioteràpia ni a un trasplantament de medul·la òssia, l’única opció era començar les cures pal·liatives o bé provar aquesta nova teràpia experimental, que fa servir la tecnologia d’edició de bases, que es va inventar fa només sis anys.

L'Alyssa va ser tractada amb una teràpia pionera que ha aconseguir eliminar-li el càncer | Great Ormond Street Hospital
L’Alyssa va ser tractada amb una teràpia pionera que ha aconseguir eliminar-li el càncer | Great Ormond Street Hospital

Una tècnica revolucionària

Es coneixen com a bases l’adenina (A), la citosina (C), la guanina (G) i la timina (T), que són les peces de què es composa l’ADN. Gràcies a aquesta nova tècnica, es pot alterar l’estructura mol·lecular de cadascuna d’elles, convertint-les en d’altres i canviant les instruccions genètiques.

Així, els científics van poder crear un nou tipus de cèl·lules T que combatessin les cèl·lules T canceroses de l’Alyssa. A partir de limfòcits d’un donant, van ser editats perquè no només fessin això sinó perquè, a més, fossin immunes a la quimioteràpia. Un cop totes les cèl·lules canceroses van ser destruïdes, el sistema immunològic de l’Alyssa va ser reconstruït amb un segon trasplantament de medul·la.

La primera beneficiària d’una tecnologia prometedora

L’Alyssa és la primera de les 10 persones que rebran aquest tractament com a part d’un assaig clínic que podria suposar una enorme revolució mèdica, ja que podria dirigir el sistema immunològic a destruïr càncers amb molta més efectivitat del que ho faria tot sol. Això però, és només una part del que es pot fer amb l’edició de bases, ja que amb canvis molt petits també es podrien corregir malalties com ara l’anèmia de cèl·lules falciformes o fins i tot l’hipercolesterolèmia hereditària.

Més notícies
Investigadora treballant al laboratori

Un nou fàrmac bloqueja les cèl·lules de la leucèmia mieloide aguda sense danyar les sanes

Investigadors catalans demostren l'eficàcia d'una partícula de creació pròpia
:  - Mobile
Dos limfòcits T atacant una cèl·lula tumoral, procés que, en alguns casos, els mateixos càncers aconsegueixen frenar | NIH

Identifiquen com alguns tumors desactiven el sistema immunitari per créixer

La Universitat Rovira i Virgili ha pres part en aquesta recerca, liderada per la Universitat de Harvard
:  - Mobile
La tecnologia CRISPR-Cas9 és coneguda com les 'tisores moleculars' i permet modificar l'ADN d'una manera mai vista fins ara | NIH

L’edició genètica fa una passa importantíssima per eliminar el VIH del cos

Els investigadors han identificat 86 gens que podrien participar en la replicació del virus i que poden ser desactivats
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa