MonPlaneta
Identifiquen com alguns tumors desactiven el sistema immunitari per créixer
  • CA

Un equip d’investigadors ha trobat la manera com ho fan algunes cèl·lules tumorals per desactivar el sistema immunitari i poder créixer sense control. En un article publicat a la revista ‘Science’, es mostra com aquest mecanisme, consistent a alliberar una substància química, permet neutralitzar les cèl·lules T del cos i que tinguin menys força per combatre els càncers. La recerca, liderada per la Universitat de Harvard, als Estats Units, ha comptat amb la participació de l’investigador Gerard Baquer, de la Universitat Rovira i Virgili.

Un descobriment essencial per combatre el càncer

Quan apareix un càncer a l’organisme, a l’inici són cèl·lules tumorals que creixen, augmenten de mida i es divideixen ràpidament abans de començar a estendre’s. Què fa que les defenses del cos no les destrueixin és, doncs, un coneixement essencial per poder desenvolupar tractaments millors contra la malaltia, si més no ajudant el nostre sistema immunològic a dur a terme la seva funció amb el màxim d’eficàcia possible. Les conclusions de l’estudi, a més, també mostren com d’important és el ‘microambient tumoral’ en el creixement dels càncers.

Limfòcits T atacant una cèl·lula tumoral | NIH
Els limfòcits T, quan funcionen correctament, ataquen i destrueixen les cèl·lules dels tumors | NIH

Els científics volien veure com interactuen les cèl·lules tumorals i les immunitàries per veure com, mentre alguns tumors són destruïts per les defenses, d’altres no. La recerca es va fixar en un tipus de tumors amb una mutació en un gen conegut com a isocitrat deshidrogenasa (IDH), que es produeix en un 3,5% dels càncers, inclosos els sòlids com els gliomes i els sanguinis com la leucèmia mieloide aguda.

Una substància que fa els tumors més agressius i atura les defenses

Aquestes cèl·lules tumorals mutades, precisament, segreguen el metabòlit D-2-hidroxuglutarat, o D-2HG, que al cos humà en una situació normal no es troba en nivells elevats. Si bé ja se sabia que aquest metabòlit ajuda les cèl·lules tumorals a créixer, alterant-ne vies genètiques per fer-les més agressives i que es divideixin més ràpid, no s’havia estudiat gaire quins efectes té en altres cèl·lules del microambient tumoral, com les cèl·lules T CD8+, que alliberen granzimes i citocines per destruir les cèl·lules del càncer.

En els experiments en ratolins, els investigadors han observat com, com més alts els nivells de D-2GH, menys infiltració de cèl·lules T. Així doncs, sembla força clar que el metabòlit inhibeix la resposta de les defenses del cos, fent que no funcionin prou bé i fent que els tumors, a més de créixer més ràpid, no puguin ser atacats amb tota la força del sistema immunitari.

Més notícies
Hospital Vall d'Hebron | Cedida
Inicien un estudi pioner per avaluar l’eficàcia de la immunoteràpia en 29 tipus de càncer
El projecte aspira a suposar un "gran avenç" en el tractament de tumors poc convencionals i menys estudiats
L'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge ha estat l'origen d'aquest virus modificat i és on s'han dut a terme les proves amb ell | Wikimedia Commons
Un virus modificat genèticament pot ajudar a tractar el càncer de pàncrees
El mètode funciona fins i tot en fases avançades de la malaltia
Agència Internacional de l'Energia Atòmica
Un medicament oral barat podria ajudar a curar el càncer
Es tracta de l'arginina, un aminoàcid que forma part de la proteïna animal
Alvocat | Hippopx
Un component dels alvocats podria servir per tractar la leucèmia
L'eficàcia té relació amb un nou enzim que han descobert que és crucial per al creixement de les cèl·lules canceroses

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa