MonPlaneta
Una nova tècnica permet eliminar pedres del ronyó sense dolor ni anestèsia

Un equip d’investigadors nord-americans ha desenvolupat una nova tècnica que pot moure pedres del ronyó fora de l’uretra sense anestèsia i amb un dolor mínim. Segons expliquen en un article a ‘The Journal of Urology’, el mètode es basa en la combinació de dues tecnologies d’ultrasons i serveix no només per moure les pedres sinó que també pot trencar-les, tot plegat per facilitar-ne l’expulsió.

El procediment consisteix a fer servir un transductor manual que envia ultrasons directament a la pedra. Així, es poden fer servir per moure-les o per trencar-les, segons es vulgui. A diferència dels mètodes emprats fins ara, aquest no fa mal i es pot fer amb el pacient despert, un avantatge molt important. Tot el que han notat els pacients amb qui s’ha provat la tècnica és una lleugera molèstia.

Un problema de salut molt dolorós

Les pedres al ronyó, o més ben dit a la uretra, poden causar moltíssim dolor i fan que cada any moltes persones visitin les urgències dels hospitals. A més, en la majoria de casos, els professionals mèdics demanen als pacients que tinguin paciència i esperin a veure si poden eliminar la pedra sols, un procés que pot durar setmanes. Finalment, però, hi ha un tant per cent dels afectats que necessiten una intervenció quirúrgica.

Les pedres al ronyó poden arribar a ser molt doloroses i eliminar-les pot requerir passar pel quiròfan | Blausen.com staff (2014) /  CC BY 3.0
Les pedres al ronyó poden arribar a ser molt doloroses i eliminar-les pot requerir passar pel quiròfan | Blausen.com staff (2014) / CC BY 3.0

Una investigació impulsada per la NASA

El desenvolupament d’aquesta tecnologia va començar fa cinc anys, gràcies a una aportació econòmica de la NASA, molt preocupada per si era possible moure o trencar pedres sense anestèsia per fer-ho servir en viatges llargs a l’espai. Gràcies a això, el procediment d’eliminació de les pedres del ronyó, que fins ara era força complexa, es podria dur a terme en un centre d’atenció primària o en una sala d’urgències, eliminant molt de sofriment als qui les pateixen. Els resultats han estat tan bons que l’agència espacial nord-americana ha baixat el nivell de preocupació per les pedres al ronyó com a problema mèdic.

Aquest estudi, de fet, presenta els resultats de les proves de fer servir ultrasons en pacients desperts i sense anestèsia per eliminar les pedres del ronyó. Els participants van ser 29 persones, que van experimentar una millora molt ràpida i molt satisfactòria gràcies a l’ús dels ultrasons. De fet, al cap de dues setmanes, més de la meitat ja havia eliminat les pedres que tenien, amb un temps mitjà de quatre dies a partir de la intervenció.

El proper que volen fer els investigadors és un assaig clínic amb més participants i amb un grup de control que evaluï fins a quin punt aquesta tecnologia ajuda a fer passar les pedres.

Més notícies
Dues de les desenvolupadores d'aquest aparell d'ultrasons mostren la seva creació, que ha donat grans resultats en el tractament del càncer | University of Michigan

Una tècnica amb ultrasons aconsegueix curar càncers en ratolins

Aquest descobriment sorprenent podria millorar molt el pronòstic d'aquesta malaltia en humans
:  - Mobile
 | University of California - San Francisco

Els ultrasons podrien ajudar a tractar les addiccions i el TOC

L'estimulació transcranial ajuda a trencar els circuits causa-conseqüència d'aquests trastorns, segons un estudi
:  - Mobile
El doctor Asier Marzo comprova la força de les trampes acústiques generades pel seu sistema

Aconsegueixen fer levitar objectes fent servir ultrasons

Aquesta nova tecnologia podria permetre, en un futur no gaire llunyà, dur a terme algunes operacions quirúrgiques sense haver de "tocar" els pacients
:  - Mobile
Transplantament d'un ronyó de porc a un humà | NYU Langone

Trasplanten amb èxit un ronyó de porc a un humà

El pacient, en mort cerebral, va rebre l'organ sense cap senyal de rebuig
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa