MonPlaneta
Una tècnica amb ultrasons aconsegueix curar càncers en ratolins
  • CA

Una teràpia no invasiva que fa servir ultrasons ha aconseguit curar tumors hepàtics en ratolins. A més de destruir les cèl·lules canceroses, també esperona el sistema immunològic perquè ataqui la resta i impedeixi la metàstasi, un descobriment sorprenent que podria millorar molt el pronòstic d’aquesta malaltia també en els humans.

En un article publicat a la revista ‘Cancers’, l’equip responsable del desenvolupament d’aquesta tècnica, liderat per investigadors de la Universitat de Michigan (Estats Units), detalla com destruint amb ultrasons entre el 50% i el 75% del volum del tumor, les defenses van poder eliminar el que en quedava i, en més del 80% dels animals, no hi va haver recurrència ni metàstasi.

Una nova esperança contra el càncer

El tractament, anomenat histotrípsia, dirigeix ones sonores per destruir teixits cancerosos amb una precisió mil·limètrica. A dia d’avui, a més dels bons resultats que han tingut les proves en ratolins, ja s’estan duent a terme assaigs clínics en humans tant a Europa com als Estats Units.

L’histotrípsia dirigeix ultrasons als tumors per tal de destruir-los | Universitat de Michigan

La tècnica s’està perfilant com una possible opció molt prometedora per superar els problemes actuals per destruir teixit tumoral i eliminant els efectes secundaris nocius de la radioteràpia i la químioteràpia. Els ultrasons de l’histotrípsia creen microbombolles a l’interior dels teixits on es dirigeixen, que creixen ràpidament i després esclaten, sotmetent les cèl·lules a un estrès mecànic que les mata i que va desfent l’estructura dels tumors.

Una prova per a casos difícils

En molts casos, els tractaments per eliminar tumors no es poden aplicar a tots ells per diverses raons, ja sigui per la mida, per l’estadi en què es troben o pel lloc concret on són. És per això que aquest experiment va dirigir els ultrasons només a una part de cada massa tumoral deixant-ne, al final del tractament, una part intacta i viable.

Així van poder veure quins eren els efectes de la teràpia en situacions diferents de les òptimes en uns càncers, els de fetge, que són una de les 10 primeres causes de mort per càncer al món, amb una ràtio de supervivència als cinc anys que volta el 20% i que tenen una prevalença alta tant de recurrència com de metàstasi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa