MonPlaneta
Nou avenç cap a la creació d’una píndola d’insulina per a diabètics

Un equip d’investigadors xinesos afirma que ha fet un avenç molt important en el desenvolupament d’una píndola d’insulina per a diabètics. En un article publicat a la revista ‘ACS Nano’, expliquen com han aconseguit resultats prometedors en les proves en rates d’una pastilla que, fent servir ‘micromotors’ químics, aconsegueix dur la insulina allà on cal sense necessitat de fer servir injeccions o una bomba.

Un tractament que gairebé no ha canviat en un segle

Els milions de persones arreu del món que pateixen diabetis necessiten la insulina per viure. A diferència de la majoria de medicaments, però, aquest no es pot administrar per via oral sinó que ha de ser injectada sota la pell, per compensar el fet que el seu organisme no produeix insulina o en produeix poca i, per tant, no poden regular els seus nivells de sucre en sang.

La diabetis tipus 1 és una malaltia crònica d'origen autoimmune | Pixabay
La diabetis tipus 1 és una malaltia crònica d’origen autoimmune | Pixabay

Tot i que la insulina sintètica fa més d’un segle que existeix, la forma d’administració no ha canviat, resultant en un tractament que pot ser dolorós i molest i que no ajuda a que els pacients s’administrin les dosis adients en els moments que toca. Poder prendre’s la insulina amb una píndola seria perfecte, però l’estómac la destrueix abans que pugui ser absorbida pels intestins i arribi a la sang.

La píndola té un sistema molt simple però que sembla que és molt efectiu | ACS Nano
La píndola té un sistema molt simple però que sembla que és molt efectiu | ACS Nano

Un nou mètode

Fins ara, els intents fets en aquest sentit es basaven en protegir la insulina dels àcids de l’estómac però, després, depenien que l’hormona s’escampés sola per les cèl·lules del còlon, cosa poc eficient. Ara, però, els investigadors han creat una ‘robo-càpsula’ que fa servir ‘micromotors’ químics per entregar la insulina al còlon de manera segura i efectiva, travessant la capa de mucosa de l’intestí.

Aquestes píndoles es fabriquen cobrint micropartícules de magnesi amb una capa d’una solució que conté insulina i una altra de liposomes. Després es barregen amb bicarbonat i es comprimeixen en petites pastilles d’uns 3mm de llargada, que es recobreixen amb una solució esferificada de midó que les protegeix dels àcids de l’estómac. Un cop arriben al còlon i es desfan, les micropartícules de magnesi reaccionen amb l’aigua i creen bombolles d’hidrogen, que fan de motor que empeny la insulina cap a les parets de l’intestí, on s’absorbeix.

Ratolí en un laboratori  | UB
Els resultats en rates han estat molt satisfactoris | UB

Resultats prometedors

Les proves en rates han demostrat que aquestes pastilles poden reduir els nivells de glucosa en sang durant més de cinc hores i a uns nivells gairebé tan baixos com els que s’aconseguirien injectant la insulina. Així doncs, tot i que caldrà continuar treballant, els investigadors consideren que han fet una passa molt important cap als tractaments contra la diabetis basats només en injeccions, apropant una alternativa molt més còmoda i que podria millorar la salut dels pacients.

Més notícies
Tot i que els tractaments són els mateixos independentment del sexe biològic, l'origen de la diabetis podria ser diferent en cada cas

Les causes de la diabetis de tipus 2 poden ser diferents en dones i homes

El descobriment podria ajudar a desenvolupar tractaments especialitzats
:  - Mobile
Les cèl·lules mare del greix de les persones diabètiques poden promoure l'aparició de càncers | Pixabay

Troben noves explicacions a la relació entre la diabetis i el càncer

Un estudi liderat per investigadors catalans apunta al greix de les persones diabètiques
:  - Mobile
Alimentar-se de nit i amb aliments alts en greixos té efectes negatius en el nostre rellotge biològic

Sopar massa tard s’associa a l’augment de pes i a la diabetis

Un equip d'investigadors ha descobert per què
:  - Mobile
Dormir amb llum pot tenir conseqüències molt greus per a la salut | Piqsels

Un estudi relaciona la contaminació lumínica mentre dormim amb la diabetis

L'exposició a la llum artificial durant el son pot fer que correm més risc de desenvolupar aquesta malaltia
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa