MonPlaneta
Menjar ametlles cada dia millora la salut dels intestins
  • CA

Menjar un grapat d’ametlles cada dia pot tenir un efecte beneficiós important en la salut dels intestins. Segons un nou article publicat a la revista ‘American Journal of Clinical Nutrition’, aquest fruit sec té la capacitat d’augmentar notablement la producció de butirat, un àcid gras de cadena curta que és bo per a la salut del microbioma.

Un ecosistema molt important pel nostre cos

L’anomenada ‘flora intestinal’ està formada per milers de microorganismes que viuen al nostre interior i que juguen un paper molt important a l’hora de digerir els aliments. A més, també poden tenir impactes tant positius com negatius en altres aspectes de la nostra salut, no només al sistema digestiu sinó, fins i tot, també a l’immunològic. Aquestes relacions, però, encara s’estan estudiant, i de moment se sap que alguns aliments en concret poden canviar tant els tipus de bacteris que hi ha als nostres intestins com les seves funcions.

Beneficis notables

Un equip d’investigadors va reunir 87 adults sans que se sabia que menjaven menys de la meitat de la quantitat recomanada de fibra alimentària i que consumien aliments considerats poc sans, com ara xocolata o patates de bossa. Aquests participants es van dividir en tres grups: un que va canviar la xocolata i les patates per 56 grams d’ametlles senceres al dia, un altre que consumia 56 grams d’ametlles picades al dia i un grup de control que menjava la mateixa quantitat d’energia en madalenes.

Menjar unes quantes ametlles cada dia té efectes positius en la salut | Harsha K R (Wikimedia Commons, CC BY-SA 2.0)
Menjar unes quantes ametlles cada dia té efectes positius en la salut | Harsha K R (Wikimedia Commons, CC BY-SA 2.0)

L’experiment va durar quatre setmanes i va demostrar que els nivells de butirat eren significativament més alts entre els qui havien menjat ametlles. El butirat és un àcid gras de cadena curta que és la principal font d’energia de les cèl·lules que recobreixen el colon. Quan funcionen bé, creen un entorn ideal per a la proliferació de la flora intestinal, perquè la protecció dels intestins sigui resistent i no hi hagi inflamació i perquè els nutrients s’absorbeixin correctament.

Tot i que no es va notar cap diferència en el temps de trànsit intestinal, és a dir, en quant triga el menjar a fer tot el recorregut, sí que es va detectar que el grup que havia menjat ametlles senceres anava al lavabo de mitjana 1,5 vegades més que els altres grups, cosa que apunta que aquest fruit sec també podria ajudar els qui pateixen restrenyiment.

Les ametlles poden millorar la nostra salut

En qualsevol cas, els resultats van demostrar que menjar ametlles, tant senceres com picades, va millorar la dieta dels participants a l’estudi, amb nivells més alts d’àcids grassos monosaturats, fibra, potassi i altres nutrients importants. En el cas del butirat, a més, com que és una font d’energia per a les cèl·lules del colon, ajuda a regular l’absorció dels nutrients als intestins i a equilibrar el sistema immunològic. Uns resultats que apunten clarament que menjar ametlles beneficia el metabolisme bacterià d’una manera que pot millorar la salut humana.

Més notícies
Fruits secs
Menjar fruits secs provoca canvis en la funció de l’ADN dels espermatozoides
Les modificacions poden comportar variacions en la capacitat de fecundar
Conèixer l'impacte ambiental de cada producte és senzill, però i quan es venen combinats? | Jan von Holleben
Molts dels aliments més nutritius també són els més sostenibles
Creen un nou mètode per calcular la sostenibilitat del menjar fet de diversos ingredients
Cacauets | Hippopx
Menjar cacauets té beneficis clars en el cervell de les persones joves
Millora tant el rendiment cognitiu com la resposta a l'estrès
Una molècula creada per la flora intestinal pot augmentar l’ansietat
Un equip d'investigadors ha descobert aquest efecte que explica la relació entre el microbioma i les emocions

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa