MonPlaneta
La igualtat de gènere augmenta l’esperança de vida de dones i d’homes

En el primer estudi global que relaciona la igualtat de gènere amb l’esperança de vida, un equip d’investigadors britànics ha arribat a la conclusió que a mesura que els drets equiparen tant les dones com els homes se’n beneficien. Tal com expliquen en un article publicat a ‘PLOS Global Public Health’, l’esperança de vida d’uns i altres augmenta a mesura que es produeixen millores en el camp de la igualtat. Per bé que, com és lògic, al principi les dones són les més beneficiades perquè eren les qui partien d’una posició pitjor, els progressos també ajuden els homes a viure més i, tot plegat, redueix la diferència de gènere en aquest àmbit.

Diversos factors molt relacionats amb el gènere

Els factors que marquen l’esperança de vida són molts, i molts d’ells, com les condicions de vida i de treball, l’exposició a contaminants, l’accés a la salut i l’educació, l’economia i la xarxa de suport, són plens de diferències de gènere que canvien segons el país. A mesura que les societats avancen i les dones tenen accés i oportunitats per participar a la política, l’economia i la vida social, tota la població se’n beneficia, tal com explica la líder de l’estudi, la doctora Cat Pinho-Gomes.

El treball i l'aportació de les dones a l'agricultura, especialment als països en vies de desenvolupament, està subestimat | M-Rwimo
Les condicions de vida i de treball són un factor molt important en l’esperança de vida | M-Rwimo

Els darrers anys hi ha hagut una frenada important

No obstant això, i segons el darrer informe del Fòrum Econòmic Mundial, fenòmens com la pandèmia de Covid-19, l’augment del cost de la vida, l’emergència climàtica i els conflictes i les crisis de refugiats estan frenant els avenços cap a la igualtat de gènere, aturant el desenvolupament socioeconòmic i la millora de les condicions de vida i de treball. Tot plegat, en suma, fins i tot estan fent retrocedir els guanys en esperança de vida que hi havia hagut durant els darrers anys.

Un estudi amb dades de 156 països

En aquest estudi, per veure la influència de la igualtat de gènere en l’esperança de vida i veure quines diferències hi ha en aquest factor arreu del món, els investigadors es van basar en una versió modificada de l’índex global de bretxa de gènere (mGGGI), basat en l’índex del mateix Fòrum Econòmic Mundial, i el van aplicar a 156 països i en dades recollides entre els anys 2010 i 2021. El mGGGI marca l’estat i els canvis en la paritat de gènere en quatre indicadors clau: participació econòmica i oportunitats, educació, salut i supervivència i empoderament polític. En aquest cas, és clar, el factor de la salut va ser tret de l’equació perquè era, precisament, l’objecte de l’estudi.

Els alumnes de quart a sisè de l'escola de l'Estany en una classe de STEAM | ACN
La reducció de la bretxa de gènere en l’educació és, segons aquest estudi, el que més influeix en l’augment de l’esperança de vida | ACN

L’educació marca la diferència més gran

D’entre els tres indicadors inclosos, doncs, la política, l’economia i l’educació, aquest darrer és aquell on la igualtat de gènere té un impacte més gran en l’esperança de vida, tant en les dones com en els homes. Així doncs, sembla claríssim que invertir en ensenyament és crucial, especialment en països amb rendes mitjanes i baixes, on en molts casos els recursos no només són limitats sinó que es prohibeix l’accés de les nens a l’educació per raons religioses. En el cas dels països rics, en canvi, abordar aquesta qüestió tindria beneficis en l’esperança de vida especialment per als homes.

La política i els polítics tenen moltes assignatures pendents

Pel que fa a la poca associació entre la igualtat de gènere en política i els canvis en la bretxa de gènere a l’esperança de vida, els autors de l’estudi apunten que és preocupant, ja que diu molt poc de la implementació de les polítiques de gènere en aquest àmbit. Al cap i a la fi, hi ha prou exemples de com les dones tenen obstacles molt importants per accedir a alts càrrecs de representació política.

El ple del Parlament | Jordi Borràs
El paper dels polítics és importantíssim per impedir que el retrocés continuï | Jordi Borràs

El xifres, el 2021 cada 10% d’increment en el mGGGI es va relacionar amb un augment de 4,3 mesos en l’esperança de vida de les dones i de 3,5 mesos en la dels homes, fent que la bretxa de gènere disminueixi, per bé que hi ha variacions molt importants segons quina regió del món s’observa. En qualsevol cas, aquests resultats haurien de ser molt importants per als polítics i legisladors del món que, en un moment de crisis encadenades, han de prendre mesures que no només impedeixin un retrocés en tot el que s’ha aconseguit les darreres dècades sinó que, a més, continuen avançant en la direcció correcta.

Més notícies
Que hi hagi homes que es fan monjos i no mantenen relacions sexuals mai més sembla, d'entrada, una pràctica que va en contra de les nostres pulsions naturals | Domini Públic
Els sorprenents avantatges evolutius del celibat
Un estudi analitza les conseqüències d'entrar en una comunitat monàstica i renunciar al sexe
Al regne animal sovint res no és el que sembla, especialment pel que fa al sexe
Sexe i poder al món animal: 7 exemples per repensar el que creus que saps
La natura té un reglament molt menys clar del que creiem
“Cal incorporar la perspectiva de gènere als Objectius de Desenvolupament Sostenible”
La presidenta del Consell Nacional de les Dones de Catalunya i de l'Institut Català de les Dones, Núria Balada col·loca la igualtat de gènere a la base de la sostenibilitat.
Un nadó | Pixabay
Dos sexes no són suficients, tampoc per a la ciència
Dos professors nord-americans expliquen per què la tria binària als certificats de naixement és alhora incorrecta i problemàtica

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa