MonPlaneta
Una hormona de l’embaràs pot reparar els danys de l’esclerosi múltiple

Els experiments duts fins ara en ratolins semblen apuntar que una hormona de l’embaràs pot tenir la capacitat de reparar els danys causants de l’esclerosi múltimple. En un article publicat a ‘Laboratory Investigation’, un equip d’investigadors de la Universitat de Califòrnia – Los Angeles (UCLA) explica com tractar aquests rosegadors amb estriol ha demostrat que reverteix la degradació de la mielina al seu còrtex cerebral, una regió molt important que és afectada especialment per la malaltia.

Una malaltia que destrueix la mielina de les fibres nervioses

L’esclerosi múltiple, en resum, comença per una reacció inflamatòria que fa que el sistema immunològic destrueixi la capa de mielina que recobreix les fibres nervioses del còrtex cerebral, impedint que les senyals elèctriques s’enviïn i es rebin correctament. L’atròfia del còrtex dels pacients d’aquesta malaltia s’associa amb un empitjorament permanent dels problemes, que inclouen la fragilitat, la disminució de les percepcions sensorials i problemes de visió i cognitius.

L'esclerosi múltiple es caracteritza per la destrucció de la mielina que recobreix les fibres nervioses | Favaretto et al. / Wikimedia Commons (CC BY 4.0)
L’esclerosi múltiple es caracteritza per la destrucció de la mielina que recobreix les fibres nervioses | Favaretto et al. / Wikimedia Commons (CC BY 4.0)

Fins ara, no hi ha cap tractament contra l’esclerosi múltiple que hagi aconseguit reparar els danys a la mielina. De fet, els fàrmacs que es fan servir a dia d’avui tenen com a objectiu la inflamació, per reduir els pics dels símptomes i també la formació de teixit cicatricial als nervis. No obstant això, alguns estudis de la mateixa UCLA apuntaven que l’estriol, un tipus d’estrogen produït durant l’embaràs, podia reduir l’atròfia cerebral i millorar les funcions cognitives en persones amb esclerosi múltiple.

Per primera vegada hi ha un possible tractament per revertir els efectes de la malaltia

En vista d’això, els investigadors van decidir tractar un ratolí amb esclerosi múltiple amb estriol, observant que efectivament reduïa l’atròfia cerebral i que, a més, indueix la remielinació del còrtex, un indicador clar que, més que aturar la destrucció de la mielina, també pot reparar els danys causants de la malaltia. Així doncs, per primera vegada, un estudi identifica un possible tractament per revertir alguns dels efectes de l’esclerosi múltiple, un avenç que pot ser importantíssim.

Més notícies
El diagnòstic d'esclerosi múltiple, fins ara, es feia a través d'un procediment complex, llarg i costós. Això, però, podria canviar ben aviat

Desenvolupen un test d’anticossos per diagnosticar l’esclerosi múltiple

La prova és molt més fàcil i ràpida de realitzar, fent més senzilla i barata la detecció de la malaltia
Una mala actuació dels glòbuls blancs és responsable d'un gran número de malalties | Rawpixel

Una molècula és capaç de ‘silenciar’ gens que poden causar malalties greus

L'esclerosi múltiple i alguns càncers, entre les dolències de què podria frenar el desenvolupament

Les persones amb esclerosi múltiple no tenen més risc de contraure la Covid-19

Els que pateixen formes progressives de la malaltia o altres patologies poden desenvolupar formes greus del coronavirus
La teràpia genètica és un dels mètodes més prometedors per tractar un bon grapat de malalties | Public Domain Pictures

Una teràpia genètica obté resultats prometedors en el tractament de l’ELA

En experiments en rosegadors ha aconseguit endarrerir l'evolució de la malaltia

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa