MonPlaneta
Desenvolupen un test d’anticossos per diagnosticar l’esclerosi múltiple
  • CA

Un equip d’investigadors de la Clínica Mayo, als Estats Units, ha desenvolupat un test d’anticossos que permet diagosticar l’esclerosi múltiple de manera ràpida i fàcil. Gràcies a això, en el futur es podria identificar la malaltia d’una manera més senzilla i que, a més, estalviaria costos mèdics, facilitant un diagnòstic i un inici del tractament més ràpid.

L’esclerosi múltiple és una malaltia autoimmune que destrueix els teixits nerviosos | Comunitat de Madrid

Una malaltia encara poc coneguda

L’esclerosi múltiple és una malaltia degenerativa del cervell i la medul·la espinal que fa que els nervis es deteriorin de manera permanent. Tot i que la seva causa és desconeguda, fa pocs mesos es va descobrir una possible relació amb el virus d’Epstein-Barr, causant de la mononucleosi.

En qualsevol cas, la malaltia fa que el sistema immunològic ataqui la mielina, la capa protectora de les fibres nervioses, interrompent les senyals que van al cervell. Els símptomes depenen de quins nervis i com s’han danyat, i poden ser temporals o bé de llarga durada. Tot i que hi ha tractaments pels símptomes i per accelerar la recuperació, actualment no hi ha cap cura.

L'anàlisi al laboratori de mostres de femta podria permetre detectar molt més aviat el càncer de pàncrees | Pixabay
L’anàlisi de les mostres, molt més ràpid i automatitzat, pot facilitar enormement els diagnòstics | Pixabay

Un salt endavant en el diagnòstic

Fins ara, la malaltia es diagnosticava amb un test que detectava bandes oligoclonals al líquid cèfalorraquidi, unes proteïnes que indiquen que hi ha una inflamació al sistema nerviós central. Un cop obtinguda la mostra, calen unes quatre hores de feina intensiva al laboratori per obtenir un resultat positiu o negatiu i, a més, hi intervé una interpretació visual subjectiva dels encarregats de processar-la.

La nova prova, en canvi, fa servir les cadenes d’immunoglobulina dels anticossos. Normalment, un anticos té dues cadenes pesants i dues de lleugeres, i aquestes darreres són anomenades kappa i lambda. Doncs bé: mesurant les cadenes lliures d’immunoglobulina kappa al líquid cefalorraquidi, es pot detectar l’esclerosi múltiple amb la mateixa fiabilitat però, a més, amb un processat de la mostra molt més ràpid i automatitzat que dóna resultats en només 20 minuts.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa