MonPlaneta
Una hormona ajuda a predir quants anys de bona salut viuran els homes
  • CA

Un equip d’investigadors de la Universitat de Nottingham, a Anglaterra, afirma que ha descobert com una hormona pot ajudar a predir quants anys de bona salut viuran els homes. En un article publicat a la revista ‘Frontiers in Endocrinology’, el experts afirmen com, en el seu darrer estudi, han observat com es pot fer servir com a indicador de la qualitat de l’envelliment i del risc d’aparició de malalties associades.

Cercant com predir el futur

És ben sabut que tothom envelleix però que no tothom ho fa de la mateixa manera i que, en alguns, augmenten les probabilitats de patir problemes cardiovasculars, ossis, diabetis, declivi cognitiu… Fins ara, però, no hi ha hagut cap manera de predir, encara durant la joventut, quins riscos corre cadascú de desenvolupar aquestes malalties i, per tant, prendre mesures preventives. Fer-ho, a més de millorar la qualitat de vida de moltíssimes persones, també reduiria la pressió que suposen els problemes de la vellesa en els sistemes sanitaris públics.

Piqsels
La qualitat de vida durant els nostres darrers anys és importantíssima | Piqsels

Una hormona amb una relació clara

Aquest treball, justament, apunta que aquesta predicció pot ser possible. Segons expliquen els investigadors, una hormona de la sang semblant a la insulina i anomenada INSL3 pot ajudar a saber com serà la salut d’una persona en el futur, si més no en els homes. Fent servir dades de l’Estudi Europeu sobre l’Envelliment dels Homes, es van buscar associacions entre els nivells d’aquesta hormona i la incidència de malalties relacionades amb l’edat i es van comparar amb els efectes d’altres hormones, com ara la testosterona, i també es van ajustar les dades per l’edat i condicionants com ara l’obesitat o el tabaquisme.

Els resultats mostren que els nivells d’INSL3 poden canviar enormement entre persones i que tenen una relació molt forta amb la incidència de malalties cardiovasculars, la diabetis, la fragilitat dels ossos i fins i tot la disfunció erèctil. A nivells més alts de l’hormona, un risc més baix de tenir aquest tipus de problemes de salut. Així doncs, sembla que predir el risc de malalties anys abans que es produeixin podria ser possible.

L'obesitat, a més de l'edat, està directament relacionada amb la calvície | Pxhere
La predicció del risc de patir algunes malalties pot ajudar a posar en marxa tractaments preventius | Pxhere

Raons desconegudes

L’INSL3, en els homes, és produïda per les mateixes cèl·lules dels testicles que produeixen la testosterona, però els seus nivells són molt més estables que no pas els d’aquesta. Així doncs, mesurant els nivells fins i tot amb anys de diferència, es poden obterni valors similars i veure clarament la relació entre l’hormona i el risc de patir malalties durant la vellesa.

Els investigadors consideren probable que la INSL3 tingui unes funcions concretes en diversos organismes del cos, però es desconeixen i caldria fer més recerca per esbrinar-ho. En qualsevol cas, sembla que els seus nivells són un biomarcador molt fiable per saber quina qualitat de vida tindran els homes a mida que es facin grans.

Un equip de l'hospital de Sant Pau al quiròfan | ACN
Conèixer la predisposició a patir algunes malalties pot reduir ensurts i també el risc de mort prematura | ACN

Algunes possibles explicacions

Pel que fa a les diferències entre persones, els estudis en animals apunten que la nutrició durant els primers temps de vida pot ser un factor que hi influeixi però que també n’hi ha d’altres, com ara d’ambientals, com l’exposició al tabac, i també de genètics. No obstant això, no es coneix amb exactitud.

D’altra banda, és clar, aquest estudi de moment només apunta a la capacitat de fer aquestes prediccions en persones amb testicles funcionals. En el cas de les dones, en canvi, on la fisiologia està molt més fortament modulada per la funció dels ovaris, que canvia enormement després de la menopausa, encara no s’ha trobat un equivalent de l’INSL3 que permeti imaginar-se quina salut tindran en el futur.

Més notícies
Un home afluixant-se el nus de la corbata | Wikimedia Commons
La testosterona ajuda molt menys a l’èxit del que ens pensem
Un nou estudi no troba proves que tingui cap avantatge significatiu en cap aspecte de la vida, al contrari del que diu el mite
Reduir els factors de risc de demència té efectes positius durant tota la vida | Pixnio
L’estil de vida influeix més que l’edat en l’envelliment cognitiu
Modificar alguns hàbits ens pot ajudar a envellir amb molta millor qualitat de vida
Els polifenols són presents en molts aliments i ajuden a mantenir una bona salut | Wikimedia Commons
Una dieta rica en polifenols millora la salut de les persones grans
Indueix la producció d'un metabòlic antioxidant, neuroprotector i antiinflamatori
L'inflasoma NLRP3, 'l'interruptor' descobert pels científics
Troben l’interruptor que reverteix la inflamació crònica i molts efectes de l’envelliment
Aquest descobriment podria ajudar a trobar noves formes de combatre malalties com el Parkinson, l'Alzheimer, la diabetis i alguns càncers

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa