MonPlaneta
Graven per primer cop un virus preparant-se per infectar una cèl·lula
  • CA

Un equip d’investigadors de la Universitat Duke, als Estats Units, ha gravat per primera vegada un virus movent-se entre cèl·lules i preparant-se per infectar-les. En un article publicat a ‘Nature Methods’, els científics descriuen com han observat el patogen desplaçant-se entre el teixit dels intestins, buscant un punt d’entrada per on atacar.

Agents infecciosos que ‘pirategen’ les nostre cèl·lules

Cada dia el nostre cos entra en contacte amb milions de virus. La majoria són inofensius però, com sabem bé, n’hi ha alguns que poden fer que ens posem malalts. La infecció viral comença quan un d’aquests patògens s’ancora a una cèl·lula i ‘pirateja’ la seva maquinària perquè, en comptes de fer la seva funció normal, produeixi còpies del virus.

Abans d’això, però, el virus ha de trobar la cèl·lula, i això vol dir travessar la capa de protecció de les vies aèries, dels intestins… que són una de les primeres línies de defensa del cos. Aquest procés és, precisament, el que els investigadors volien veure en detall, però fins ara la tecnologia ho feia molt difícil. D’una banda perquè els virus, a escala, es mouen a gran velocitat i, de l’altra, perquè són molt més petits que les cèl·lules que infecten.

La combinació de dues tecnologies

Fent servir un microscopi 4D, s’ha pogut obtenir un vídeo de més de dos minuts i mig on l’ubicació del virus, d’una mida milions de vegades més petita que un gra de sorra, és comprovada 1.000 vegades cada segon. Durant un moment, fins i tot es pot veure com el patogen entra en contacte amb una cèl·lula i es passeja per sobre de la seva superfície. Després de no adherir-s’hi, rebota i continua fent voltes.

Aquestes imatges s’han pogut obtenir gràcies a un nou mètode anomenat 3D-TrIm que combina dos microscopis: un que segueix el virus mitjançant un làser, per calcular i actualitzar constantment la seva posició; i un altre que obté imatges en tres dimensions de les cèl·lules del voltant. Gràcies a aquests dos aparells, s’ha aconseguit fer un seguiment en temps real per primera vegada.

Més notícies
El desglaç a l'Àrtic pot posar en contacte patògens i animals que no s'havien trobat mai o que feia milers d'anys que no es trobaven | Universitat de Barcelona
La fusió del permagel ressuscita virus antics en un món amb nous hostes
El risc del retorn de malalties que es creien desaparegudes o el seu salt d'unes espècies a unes altres és real
Virus de l'Ebola | CDC
Esbrinen com ho fa el virus de l’Ebola per esquivar les defenses humanes i ser tan mortal
El descobriment podria ajudar en la prevenció i tractament d'aquesta malaltia tan perillosa
Coronavirus | Flickr
Intel·ligència artificial per predir els virus que saltaran als humans
L'aprenentatge automàtic amb genomes virals pot calcular la probabilitat que es produeixi
Fags atacant un bacteri
Curen una infecció resistent als antibiòtics amb virus dissenyats genèticament
És el primer cop que una combinació de bacteriòfags creats amb aquesta finalitat és emprat amb èxit en un pacient, una jove de 15 anys amb fibrosi quística

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa