MonPlaneta
Esbrinen com ho fa el virus de l’Ebola per esquivar les defenses humanes i ser tan mortal
  • CA

Els mecanismes cel·lulars del virus de l’Ebola, que expliquen la seva altíssima mortalitat, han estat descoberts per un equip d’investigadors de l’Hospital i l’Escola de Medicina Mount Sinai, als Estats Units. Els resultats del seu estudi, publicat a ‘mBio’, expliquen com esquiva les defenses del nostre cos i també ofereixen possibilitats per prevenir i tractar la malaltia, que sovint mata més de la meitat dels infectats.

La malaltia d’Ebola va aparèixer a Àfrica a mitjans dels setanta i, des d’aleshores, hi ha hagut un bon número de brots d’aquesta febre hemorràgica, que té una mortalitat del voltant del 50% dels pacients i que arriba als humans des d’animals salvatges i que, a partir d’allà, comença a encomanar-se entre persones. Un cop un brot ha començat, és molt difícil d’aturar, per bé que la severitat dels símptomes fan que sigui fàcil de diagnosticar i d’aïllar els infectats.

Formació de personal davant el brot d'Ebola a la República Democràtica del Congo (foto d'arxiu) | Europa Press
Formació de personal davant el brot d’Ebola a la República Democràtica del Congo (foto d’arxiu) | Europa Press

Una proteïna del virus, anomenada VP24, interactua amb la membrana nuclear de les cèl·lules, causant un dany molt gran més enllà de la replicació i propagació de la malaltia. Aquest trencament de la membrana nuclear, que s’assembla a la d’algunes malalties rares que causen problemes musculars, cardiovasculars i neuronals, també l’ajuda a escapar-se del sistema immunològic, que no pot combatre la malaltia perquè la proteïna interromp l’enviament de senyals que activen les defenses del cos. Investigar en més profunditat l’activitat d’aquesta proteïna i els danys que causa podria ser molt útil a l’hora de tractar el virus i impedir-ne la propagació, per exemple desenvolupant inhibidors d’aquesta proteïna.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa