MonPlaneta
Identifiquen un factor clau en la resposta immunològica davant dels virus
  • CA

La pandèmia de Covid-19 ha fet augmentar la investigació sobre com els virus infecten l’organisme i de quina manera reacciona el nostre sistema immunològic. Això ha donat grans resultats, com el descobriment d’un factor clau en la resposta del cos dels animals davant dels virus, en un treball amb cucs però que pot tenir implicacions importants en humans.

Un equip d’investigadors nord-americans, a la revista ‘Nature Communications’, ha anunciat que ha descobert el paper d’una proteïna, anomenada ZIP-1, en la manera com uns petits cucs es defensen dels patògens, actuant com a primera línia contra les infeccions. La seva funció és ajudar a convertir la informació de l’ADN en ARN missatger.

Entendre com funciona la immunitat és essencial per trobar noves maneres de combatre els virus, i aquesta proteïna ajuda a entendre com aquests animals es detecten un virus d’ARN, que és d’una manera semblant a com ho fem els humans.

Exemplar de nematode | Departament d'Agricultura dels Estats Units
Exemplar de nematode | Departament d’Agricultura dels Estats Units

Els cucs, de l’espècie Caenorhabditis elegans, són transparents, de manera que se’ls pot observar perfectament i veure com combaten una infecció. Gràcies a això, els investigadors van poder veure com la proteïna ZIP-1 apareix molt ràpidament quan apareix un patogen, posant en marxa les defenses no només davant de virus sinó també de fongs. Tota una sorpresa, ja que els científics no esperaven que actués d’aquesta manera, centralitzant la resposta davant de diverses amenaces.

Els investigadors continuen la recerca per aprendre més coses de la resposta immunològica dels cucs, com ara com s’ho fan per detectar la presència d’un virus, cosa que es fa mitjançant un receptor molt semblant al dels humans i que es comunica amb la proteïna ZIP-1. Aquest exemple, com tants d’altres, mostra com les semblances amb animals que ens semblen molt diferents i molt més simples que nosaltres poden ser molt útils a l’hora de saber com funciona el nostre cos.

Més notícies
Exemplar de nematode
Aconsegueixen llegir la ment d’un cuc
Les senyals del seu cervell permeten saber què acaba d'ensumar, una passa que pot ser important en la investigació mèdica
Piqsels
Una sola proteïna, clau per allargar molt els anys gaudits amb salut
Podria ser modificada genèticament per mantenir l'esperança de vida però augmentar-ne la qualitat
Identifiquen els mecanismes cel·lulars que podrien fer-nos viure fins a 500 anys
Els darrers descobriments podrien millorar moltíssim les teràpies contra l'envelliment i multiplicar per cinc la durada de les nostres vides

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa