MonPlaneta
Un estudi per anticipar-se al Parkinson demana participació ciutadana

Un equip de neuròlegs de la Unitat de Parkinson i Trastorns del Moviment de l’Hospital Clínic de Barcelona ha posat en marxa un estudi, pioner a l’estat espanyol i dels primers a Europa, que investigarà els factors de risc de malalties com el Parkinson per anticipar-s’hi i aconseguir diagnosticar precoçment la malaltia. Per això, demana la col·laboració de la ciutadania, per tirar endavant un projecte que pot ser molt important per avançar en el coneixement d’aquest mal.

Una malaltia que comença abans del que es pensa

La malaltia del Parkinson és un trastorn neurodegeneratiu progressiu que afecta el sistema nerviós central. Tot i que s’associa a la vellesa, els subjectes inicien els símptomes als 60-65 anys i prop d’un 8% dels afectats poden començar-los abans dels anys 50. En la major part dels casos no se’n coneix la causa, però un 5% és hereditària, podent afectar diversos membres d’una mateixa família.

El Parkinson s’associa a la vellesa però la malaltia pot començar molt abans

Els símptomes típics apareixen quan entre el 50 i el 70% de les cèl·lules productores de dopamina (neurones) ja s’han perdut. És a dir, la mort neuronal està molt avançada quan es diagnostica la malaltia. Aquest és un dels motius que pot explicar que els assaigs clínics amb fàrmacs per aturar o revertir la degeneració cel·lular no han demostrat l’eficàcia esperada.

Quan les cèl·lules productores de dopamina ja han reduït la seva activitat, és quan apareixen els coneguts tremolors, encara que no tots els pacients els presenten. El Parkinson presenta símptomes motors (l’alentiment motor, la rigidesa, tremolor, les dificultats en la marxa o l’equilibri) i no motors (fatiga, dolor, restrenyiment, problemes del son o de memòria, símptomes cognitius, depressió, ansietat, apatia). Molts d’aquests símptomes no motors es poden presentar molts anys abans, configurant l’etapa prodròmica o premotora.

Identificar els canvis que indiquen l’aparició de la malaltia

En la malaltia de Parkinson, doncs, les cèl·lules cerebrals comencen a morir molt abans de l’aparició dels símptomes característics que permeten diagnosticar-la. No obstant això, se sap molt poc d’aquesta primera fase de la malaltia, i per això el projecte ‘Envelliment Cerebral Saludable’ o HEBA, per les sigles en anglès de ‘Healty Brain Aging’, vol obtenir-ne informació.

Els impulsors d'aquest projecte contra el Parkinson demanen l'ajuda de la ciutadania | Hospital Clínic de Barcelona
Els impulsors d’aquest projecte contra el Parkinson demanen l’ajuda de la ciutadania | Hospital Clínic de Barcelona

Si els individus afectats fossin identificats aviat, cada cop seríem més a prop del gran objectiu d’alentir, aturar o revertir l’avenç de la malaltia. A dia d’avui, el Parkinson afecta unes 140.000 persones a l’estat espanyol i l’envelliment de la població farà que la xifra augmenti progressivament. A Catalunya la pateixen unes 29.000 persones, un 8% de les quals tenen menys de 50 anys.

Crida a la ciutadania per participar a l’estudi

A la primera fase de l’estudi, es fan servir uns qüestionaris senzills ‘online’ d’una durada d’uns 30 minuts que contenen preguntes sobre factors associats a un risc més elevat de patir malalties neurodegeneratives. En total, els investigadors necessiten 10.000 respostes de persones entre 50 i 80 anys sense Parkinson ni demència, per tal de tenir una mostra vàlida. Fins ara s’han aconseguit 2.500 participants i s’espera arribar a l’objectiu els propers mesos. En una segona fase, ja activa en alguns individus, l’equip responsable enviarà tests d’olfacte, ja que la pèrdua d’aquest sentit és un dels símptomes més habituals de l’etapa inicial de la malaltia.

Els impulsors de l’estudi conviden tota la població d’entre 50 i 80 anys a completar l’enquesta per recopilar la informació necessària per reconèixer les persones en risc de patir Parkinson en el futur.

Més notícies
La tecnologia de captura de moviments va néixer per als videojocs i el cinema però podria obrir una revolució mèdica | Vazquez88 / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
La tecnologia de captura de moviments, aplicada a la investigació mèdica
Un equip de científics i enginyers l'empra per detectar i seguir malalties que afecten les habilitats motores
Un sistema olfactori intel·ligent podria diagnosticar malalties per l’olor
Un nou avenç apropa el diagnòstic del Parkinson a través dels compostos que allibera la pell
Esprai nasal | Universitat de York
Una medicina contra el Parkinson administrada per via nasal podria ser una realitat ben aviat
Els científics han fet avenços molt importants que podrien servir per a altres malalties neurodegeneratives

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa