MonPlaneta
Dissenyen una cinta adhesiva per segellar ferides
  • CA

Un equip d’enginyers de l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (Estats Units) ha presentat un nou tipus de cinta adhesiva quirúrgica que és forta, flexible i compatible amb els teixits humans, de manera que es pot aplicar de manera ràpida i fàcil per tancar ferides. Tot i que la primera versió està pensada per tancar orificis o talls al tracte gastronintestinal, es pot adaptar a moltes altres parts del cos i podria, ben aviat, posar a disposició dels cirurgians i dels serveis d’emergències una eina per salvar milers de vides cada any.

Els investigadors han presentat el seu invent mitjançant un article a la revista ‘Science Translational Medicine’, on expliquen com els experiments duts a terme fins ara han demostrat que la cinta es pot enganxar a grans trencaments i perforacions del colon, l’estómac i els intestins, si més no en models animals. L’adhesiu s’enganxa en qüestió de segons i resisteix durant més d’un mes, i per si això fos poc, és flexible i es pot expandir i contraure a mesura que el teixit es cura. Un cop això ha passat, la cinta es degrada sense causar inflamacions ni cap altre problema a l’interior del cos.

Un equip de l'hospital de Sant Pau al quiròfan | ACN
Un equip de l’hospital de Sant Pau al quiròfan | ACN

De moment aquesta cinta miraculosa ha estat provada en cultius de cèl·lules humanes, per comprovar-ne la biocompatibilitat, però també als sistemes digestius tant de rates com de porcs, on ha demostrat molts avantatges sobre els punts de sutura tradicionals, també a nivell d’inflamació i cicatrització. A més, no s’ha descrit cap efecte secundari advers, amb la majoria de ferides curades al cap de quatre setmanes i sense que hi hagués cap complicació.

Tant si es tracta d’una emergència fora de l’hospital com a l’interior d’un quirofan, aquesta cinta podria ser d’una utilitat inimaginable pels serveis mèdics, reduïnt els riscos i el temps de l’aplicació de sutures a mà. De fet, com expliquen en un comunicat del MIT, la intenció dels enginyers és que es faci servir “com es fa servir la cinta americana al món no-quirúrgic”. És per això que “no necessita cap preparació ni pas previ” sinó, simplement, “treure-la, obrir-la i fer-la servir”.

Més notícies
Serveis d'emergència atenent la víctima d'un accident de trànsit | Wikimedia Commons
Inventen una ‘cola’ basada en el verí de serp que atura hemorràgies perilloses en cosa de segons
S'aplica amb un tub i, si se l'il·lumina amb un punter làser durant uns segons, segella els teixits
Cultiu de bacteris en una placa de petri | Universitat de Cincinatti
Una pomada pot matar bacteris resistents als antibiòtics
Aconsegueix millorar la curació d'una gran varietat de cremades
Un instant de la primera extracció al món d'una primera costella amb cirurgia robòtica i una sola incisió, a l'Hospital Universitari de Bellvitge
Extreuen la primera primera costella amb cirurgia robòtica i una sola incisió
L'Hospital de Bellvitge ha estat el primer lloc del món on s'ha fet aquesta operació

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa