MonPlaneta
Extreuen la primera primera costella amb cirurgia robòtica i una sola incisió
  • CA

El Servei de Cirurgia Toràcica de l’Hospital de Bellvitge ha fet, per primera vegada al món, l’extracció d’una primera costella fent servir cirurgia robòtica i una sola incisió. L’operació s’ha fet en una pacient que patia síndrome costoclavicular, que li causava trombosis venoses i altres afectacions vasculars greus i li impedia moure el braç amb normalitat.

Així doncs, la situació li causava patiment. En aquests casos, normalment, l’operació requereix diverses incisions. Amb la nova tècnica, però, ho fa en una de sola, sumant “els avantatges de la robòtica amb els avantatges de la cirurgia a través d’una sola incisió, reduint al màxim el risc de complicacions i permetent una recuperació més ràpida del pacient”. Així ho ha explicat la doctora Anna Ureña, que ha dut a terme aquesta operació pionera dissenyada pel gallec Diego González Rivas.

L'Hospital Universitari de Bellvitge | Wikimedia Commons
L’Hospital Universitari de Bellvitge | Wikimedia Commons

Fer servir un robot permet que els cirurgians tinguin molta més visibilitat, que els seus moviments siguin més precisos i que les incisions siguin menys nombroses i més petites. Tot d’avantatges que suposen menys complicacions, més confort pel pacient i una estada hospitalària més curta.

Per al cap del Servei de Cirurgia Toràcica de l’Hospital Universitari de Bellvitge, Ignacio Escobar, és molt important l’evolució que ha fet el servei. De fer la majoria d’intervencions per cirurgia oberta, s’ha passat a fer un “ús molt extens de la cirurgia mínimament invasiva”. Primer va ser amb l’arribada de la videotoracoscòpia i, més tard, amb la cirurgia robòtica.

A dia d’avui, Bellvitge té dos quiròfans robotitzats amb el sistema Da Vinci. A més de cirurgia toràcica, de què ja s’han fet 200 operacions, també es van intervencions d’urologia, ginecologia, cirurgia general i digestiva, cirurgia maxil·lofacial i oral i otorinolaringologia. Així, la cirurgia d’un gran número de camps de la medicina ha esdevingut molt més senzilla i segura que fins fa ben poc.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa